Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Zosuvy strhli celé dediny! Rakušanov evakuovali helikoptérami
Zdielať na

Zosuvy strhli celé dediny! Rakušanov evakuovali helikoptérami

Prudké lejaky spôsobili, že v alpskom regióne Rakúska zosuvy pôdy strhli celé dediny. 360 ľudí museli pre hrozbu evakuovať do bezpečia. Armáda teraz odstraňuje škody, ktoré počasie napáchalo. Úrady hlásia aj prvú obeť a niekoľko zranených...

Pôda a voda stŕhala všetko

"Znelo to, akoby padal dom. Cítil som to až v kostiach, vyskočil som, ale chvíľu mi trvalo, kým som pochopil, čo sa vlastne deje." "Lejaky spôsobili, že premočená pôda sa zosunula až ku korytu rieky, ktoré upchala. Ak by sme koryto neuvoľnili, valiace sa trosky by mohli strhnúť všetko, čo by im stálo v ceste." Tak komentujú pohromu vystrašení ľudia zo Sankt Lorenzenu.

Práve tu a v Schwarzenbachu boli záplavy a zosuvy pôdy najhoršie. Tamojších obyvateľov museli evakuovať aj pomocou helikoptér. Napriek tomu sa všetkých dopraviť do bezpečia nepodarilo. Nemocnice hlásia niekoľko zranených a jednu obeť, 47-ročného muža. Rakúšania sú však naďalej odvážni a šťastní, že príroda nezabila viac ľudí.

Trieben odrezaná od sveta

"Som rád, že mne a mojej priateľke sa nič nestalo. Sú to len materiálne škody, ktoré opravíme. Hoci to bude chvíľu trvať, ale zase taká tragédia to nie je."

Obec Trieben voda odrezala. Cesty sú plné spadnutých stromov a nánosov bahna. V pohotovosti je armáda, hasiči aj Červený kríž. Situácia sa môže ešte zhoršiť. Hlásené sú totiž ďalšie prehánky a lejaky.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy