Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Egypt povedie moslim, novým prezidentom Mursí
Zdielať na

Egypt povedie moslim, novým prezidentom Mursí

Novým egyptským prezidentom sa stal islamista a kandidát Moslimského bratstva Muhammad Mursí. V nedeľu to oznámila volebná komisia, ktorá zverejnila výsledky druhého kola prezidentských volieb. Mursí podľa komisie získal 51,73 percenta hlasov a porazil tak bývalého premiéra Ahmada Šafíka. Nový, demokraticky zvolený prezident nahradí vo funkcii zvrhnutého lídra Husního Mubaraka.

Tesný výsledok

Pôvodne mali byť výsledky zverejnené vo štvrtok, no volebná komisia musela ešte preskúmať odvolania právnikov oboch kandidátov voči porušeniam kampane a spornému sčítavaniu hlasov. Za víťaza druhého kola prezidentských volieb v Egypte zo 16. a 17. júna sa totiž vyhlásili Mursí aj Šafík.

Armáda, ktorá je pri moci od Mubarakovho pádu, a ktorá má novému prezidentovi odovzdať vedenie krajiny, si už stihla posilniť svoje právomoci.

Nepokoje? Je to možné

Na základe nového ústavného dekrétu Najvyššia rada ozbrojených síl preberá úlohy parlamentu po tom, ako jeho činnosť minulý týždeň ukončil verdikt ústavného súdu, podľa ktorého sa parlamentné voľby na prelome rokov konali v rozpore s ústavou a ich výsledky sú preto neplatné.

Dokument dopĺňajúci dočasnú ústavu z marca 2011 taktiež stanovuje, že ďalšie parlamentné voľby sa nesmú uskutočniť dovtedy, kým v krajine nezačne platiť nový základný zákon.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy