Zatiahnuté
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Útok teroristov? Sýrskym Damaskom otriasli výbuchy
Zdielať na

Útok teroristov? Sýrskym Damaskom otriasli výbuchy

Dve silné explózie otriasli vo štvrtok ráno východnou časťou Damasku. Podľa štátnej televízie ide o teroristické útoky s neupresneným počtom obetí. Oblasť je uzavretá a zišli sa tam sanitky.

Desiatky mŕtvych a zranených

Štátna televízia informovala o desiatkach mŕtvych a zranených. Najnovšie informácie hovoria o 55 mŕtvych a 372 zranených. Viac ako 200 vozidiel bolo zničených, polovica z nich zhorela do tla. Na miesto atentátu sa podľa zahraničných agentúr vydal aj šéf monitorovacej misie OSN generál Robert Mood.

Útok bol spáchaný v štvrti Kazáz, kde je mimo iného aj hlavné sídlo sýrskej spravodajskej služby. To malo byť podľa agentúr ťažko poškodené. Výbuchy sa ozvali približne o 7:50 miestneho času (6:50 SEČ), teda v dobem kedy zamestnanci prichádzajú do práce a deti do škôl. Jedna nálož explodovala pri rýchlostnej ceste.

Desivé zábery

Nad miestom výbuchu sa vznáša veľký mrak čierneho dymu. Sýrska televízia sprostredkovala zábery, na ktorých sú vidieť desiatky zdemolovaných, obhorených a stále dymiacich automobilových vrakov. V mnohých z nich sú stále zakliesnené zhorené ľudské pozostatky. Na záberoch sú mŕtve telá pozdĺž ulice, popadané stromy, zničené cesty a hlboké krátery po výbuchoch.

Atentátnik zabil najmenej 11 ľudí

Sýrska metropola je pod prísnou kontrolou síl loajálnych prezidentovi Bašárovi Asadovi. V minulých týždňoch sa Damask stal dejiskom niekoľkých bombových útokov. Ich cieľom boli predovšetkým bezpečnostné konvoje.

Posledná veľká explózia otriasla sýrskou metropolou 27. apríla, kedy sa samovražedný atentátnik odpálil neďaleko skupiny príslušníkov bezpečnostných síl. Zabil najmenej 11 ľudí, 26 ďalších osôb bolo zranených.

Vláda obviňuje gangy

Režim v Damasku pripisuje tieto atentáty "teroristickým" skupinám, ktoré sa podľa nich snažia destabilizovať krajinu. Vláda prezidenta Bašára Asada odmieta uznať už takmer 14 mesiacov trvajúce nepokoje, kedy zomrelo približne 12 000 ľudí, za ľudové povstanie. Vláda trvá na tom, že za protestami stoja ozbrojené gangy.

"Režim pácha tieto útoky, aby vyslal dva odkazy: jeden medzinárodným pozorovateľom, že sp v nebezpečenstve, druhý pre potvrdenie svojich obvinení, že v Sýrii pôsobia ozbrojené skupiny a Al-Káida," uviedol člen výkonného výboru Sýrskej národnej rady (SNC) Sámir Načár. Sýrska národná rada je hlavnou opozíciou voči vláde prezidenta Asada. 

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy