Polojasno
15°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
V Dunaji našli telo premiéra režimu Muammara Kaddáfího!
Zdielať na

V Dunaji našli telo premiéra režimu Muammara Kaddáfího!

Mŕtve telo bývalého líbyjského ministra pre ropu objavili v nedeľu ráno vo Viedni v rieke Dunaj. Podľa viedenskej polície však na tele Šukriho Ghanima nie sú viditeľné žiadne známky násilia. Viac však prezradí až nariadená pitva...

Polícia predpokladá, že Ghanimovi prišlo zle a spadol do rieky. Jeho pohreb by sa údajne mal konať v rodnej Líbyi.

Do Viedne odišiel po vypuknutí povstania

69-ročný Ghanim dlhé roky pracoval pre zabitého líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího. Ten ho v roku 2003 vymenoval za svojho premiéra a neskôr dostal na starosť rezort ropného priemyslu a postavil sa na čelo národného ropného podniku.

Niekoľko týždňov po vypuknutí povstania proti Kaddáfího režimu krajinu opustil a presunul sa až do Viedne. Tú poznal zo stretnutí ministrov členských krajín Organizácie krajín vyvážajúcich ropu, v rámci ktorej pôsobil ešte pred vstupom do líbyjskej vlády.

Líbya na rozcestí

Muammar Kaddáfí bol najdlhšie vládnucim vodcom štátu na svete, Líbyu viedol neuveriteľných 42 rokov. No krajina sa zmierila so Západom po tom, čo Kaddáfí uznal zodpovednosť za atentáty v Lockerbie a Nigeri, či sa vzdal programu výroby zbraní hromadného ničenia. Dobré vzťahy však zvrátili protivládne protesty, ktoré vypukli v januári 2011.

Tie sa ťahali až do smrti tohto revolucionára, teroristu aj afrického zjednotiteľa o 9 mesiacov neskôr. 69-ročný diktátor a plukovník mal byť zastrelený povstalcami, keď sa ukrýval v kanalizačnej rúre pri rodnom meste Syrta. Viac o Kaddáfím si môžete prečítať TU!

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy