Zatiahnuté
15°
Bratislava
Júlia, Juliana
22.5.2024
Brat zabijaka z Toulouse obvinený z podielu na vraždách
Zdielať na

Brat zabijaka z Toulouse obvinený z podielu na vraždách

Z podielu na vraždách vojakov a židovských školákov, ktoré má na svedomí zabijak z Toulouse Mohamed Merah, bol obvinený aj jeho brat – Abdelkader. Predbežné obvinenie, ktoré vzniesli francúzski žalobcovia podľa agentúry AP svedčí o existencii silného podozrenia zo spáchania trestného činu.

Dvadsaťdeväťročného Abdelkadera ponechal súd vo väzbe pre podozrenie zo spolupáchateľstva a prípravy teroristických útokov potom, ako jeho brata-zabijaka Mohameda Meraha elitná jednotka zastrelila v byte v Toulouse.

Abdelkader spoluúčasť odmieta

Podľa tvrdenia agentúry AFP, odvolávajúcej sa na vyjadrenia žalobcu, Abdelkader popiera, že by svojmu o šesť rokov mladšiemu bratovi pri útokoch pomáhal. Pripustil ale, že je na jeho činy „hrdý“ a že bol prítomný pri krádeži skútra, ktorým Mohamed Merah jazdil na miesta činov. „Policajné vyšetrovanie poskytlo indície, že jeho účasť na teroristických zločinoch, ako komplica, je vierohodná,“ uviedol v prehlásení úrad parížskeho verejného žalobcu.

Jeho manželku súd prepustil

Ďalšie vyšetrovanie má rozhodnúť o tom, či by mal byť Abdelkader Merah súdený. Jeho manželku súd prepustil. Podľa slov právnika Guya Debuissona polícia proti jeho klientke nič nemá, pretože "nevedela nič o skutočnom, tajnom živote svojho muža". Pár je údajne zosobášený náboženským obradom, ktorý však francúzske zákony neuznávajú.

V uliciach Paríža, Toulouse i Lyonu protestovali proti prejavom terorizmu tisícky demonštrantov.

 

Z podielu na vraždách vojakov a židovských školákov, ktoré má na svedomí zabijak z Toulouse  Mohamed Merah, bol obvinený aj jeho brat – Abdelkader. Predbežné obvinenie, ktoré vzniesli francúzski žalobcovia podľa agentúry AP svedčí o existencii silného podozrenia zo spáchania trestného činu.

sita

Súvisiace články

Najčítanejšie správy