Zatiahnuté
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Vrah z Toulouse je mŕtvy, skočil z okna
Zdielať na

Vrah z Toulouse je mŕtvy, skočil z okna

Mohamed Merah podozrivý z vrážd detí a dospelých pred židovskou školou je mŕtvy. Potvrdil to už aj francúzsky minister vnútra, podľa ktorého sa Merah zabil skokom z okna. V byte sa mala strhnúť prestrelka, zranilo sa pri nej aj niekoľko policajtov. Krátko pred tým sa z bytu ozvali tri výstrely.

AKTUÁLNE: Podozrivý Mohamed Merah by mal byť podľa najnovších informácií už mŕtvy. Policajti zo špeciálnej jedotky RAID údajne vnikli do bytu krátko po 11-tej hodine. Podľa francúzskeho ministra vnútra polícia s ozbrojeným mužom nemala žiaden kontakt už počas noci. Oficiálne stanovisko zatiaľ nepadlo.

Mohamed Merah mal klásť odpor. Traja policajti údajne boli pri zásahu zranení. Jeden z nich sa pri zásahu zranil ťažko, uviedla agentúra AFP. Celá operácia mal trvať viac ako 30 hodín.

Vyjednávačom sa podozrivý chválil

Policajná operácia pokračovala aj vo štvrtok ráno. Na miesto, kde Merah býva a kde sa zabarikádoval, dorazili v stredu o tretej hodine ráno. Podozrivý Mohammad Merah však stále odolával. Vyjednávači z neho dostali priznanie k sérii vrážd.

"Neprejavil žiadnu ľútosť, jedine nad tým, že nezabil viac ľudí," povedal Molins. Útočník sa podľa neho tiež chválil, že "Francúzsko položil na kolená".

Merah je podozrivý zo spáchania pondelkovej masakry, kedy došlo k zastreleniu mladého učiteľa a jeho dvoch synčekov a popravené zblízka bolo aj sedemročné dievčatko. Vrah mal použiť skúter, prilbu a zbraň rovnakú ako pri predchádzajúcich útokov a vraždách. Podľa ministerstva vnútra bola motívom pomsta za smrť palestínskych detí.

Zasahujú špeciálne jednotky

Obkľúčilo ho asi 300 príslušníkov špeciálnych protiteroristických jednotiek RAID, známych ako čierni panteri. Pozornosť u policajtov vzbudil práve po útokoch na vojakov z neďalekej základne. Nie tak dávno bol tiež podľa informácií zahraničných médií na hraniciach medzi Pakistanom a Afganistanom a kontakty má mať aj na radikálnych islamistov.

Polícii pomohli aj identifikačné údaje počítača, ktorý použil jeho brat pri komunikácii s vojakom, neskôr zavraždeným pri predchádzajúcich útokoch. Pomocná bola tiež motorka, ktorú si od svojej prvej obete odkúpil.

Muž sa zabarikádoval blízko kasární

Muž sa zabarikádoval v štvorposchodovej budove, ktorá sa nachádza len asi sto metrov od vojenských kasární. Zatknutý je jeho brat aj priateľka a na miesto doviezla polícia matku podozrivého. Tá s ním ale odmietla vyjednávať, podľa vlastných slov totiž na syna nemá veľký vplyv. V bratovom aute údajne našla polícia výbušniny.

Po niekoľkohodinovom vyjednávaní najskôr vyhodil von z okna zbraň a podľa slov francúzskeho ministra vnútra Claudea Guénta chcel vzdať okolo poludnia. Pri sebe mal mať ďalšie zbrane. Zazneli aj výbuchy, zhaslo pouličné osvetlenie a policajti plánovali použiť násilie.

Zásah mal byť starostlivo pripravený. "Podozrivý bol v hľadáčiku tajných služieb rovnako ako ďalší mladí obhajcovia svätej islamskej vojny," citovala AFP zdroj blízky vyšetrovaniu. Viac k útokom si prečítajte TU!

Video z masakry smeruje na internet

Francúzskej spravodajskej stanici France 24 krátko pred zásahom volal neznámy človek. Ten sa prihlásil k útokom v Montaubane a Toulouse. Za motív označil zákaz nosenia moslimských pokrývok hlavy na verejnosti a podiel francúzskych jednotiek v operácii v Afganistane.

Vyhlásil tiež, že je v spojení s al-Káidou a jeho činy sú začiatkom rozsiahlej kampane. France 24 uviedla na svojich webových stránkach, že tiež dodal, že videonahrávku z masakry a streľby umiestni na internet.

Obete pochovávali vo Francúzsku aj Jeruzaleme

Telá štyroch mŕtvych z pondelkovej masakry - 30-ročného učiteľa náboženstva Jonathana Sandlera, jeho dvoch synov, 5-ročného Ariena a 4-ročného Gabriela a 7-ročnej dcérky riaditeľa židovskej školy Myriam Monsonegovej boli odvezené zo školského komplexu, kde boli podľa židovského rituálu od atentátu uložené.

Následne putovali do špeciálneho lietadla a boli prepravené do Izraela. Pohreb sa konal v stredu. Zúčastnil sa na ňom aj francúzsky minister zahraničia Alain Juppé. "Keď sa vo Francúzsku stane terčom jeden Žid, je zasiahnuté celé Francúzsko. Agresia proti Židom vo Francúzsku sa dotýka 65 miliónov Francúzov. Zdieľame váš zármutok a bolesť... Antisemitizmus je pre nás neznesiteľný," povedal Juppé. Za zvýšených bezpečnostných opatrení pochovali vo Francúzsku aj telá štyroch zavraždených vojakov.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy