Zatiahnuté
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Katastrofa na poľskej železnici! Dva vlaky sa zrazili, 15 mŕtvych
Zdielať na

Katastrofa na poľskej železnici! Dva vlaky sa zrazili, 15 mŕtvych

Zrejme najväčšia katastrofa na poľskej železnici za posledných 20 rokov sa udiala v sobotu na juhu krajiny. Čelne a v plnej rýchlosti sa tu totiž zrazili dva osobné vlaky. Nehoda si vyžiadala minimálne 15 obetí a viac než 60 ľudí je vážne zranených! Na mieste je tiež reportér večerného spravodajstva Peter Dzurilla.

Železničná katastrofa

Podľa spravodajskej televízie TVN24 na mieste zasahovalo viac než 400 hasičov, približne 100 policajtov, ranených odvážali sanitky a povolané boli dokonca dva vrtuľníky leteckej záchrannej služby. V oboch vlakoch v tom čase cestovalo okolo 350 ľudí.

"Pamätám si, že som preletel na človeka, ktorý sedel priamo predo mnou, vo vagóne zrazu zhasli svetlá a začalo ním hádzať na všetky strany... Bol tam dym, smrad, všade pískalo železo. Modlili sme sa, aby nás neprevrátilo," spomínajú si tí, čo prežili. "Vagón sa začal skladať ako harmonika... Nohy mňa aj môjho suseda uviazli medzi sedadlami..."

Na miesto nehody okamžite vyrazili minister dopravy Slawomir Nowak, ktorý nehodu označil za najväčšiu katastrofu za posledných 20 rokov, a premiér Donald Tusk. "Dramatickejšie ako obrázky sú fakty. Je to určite najtragickejšia železničná nehoda v našej histórii," komentoval premiér. Poľský prezident sa dokonca rozhodol v reakcii na túto tragédiu vyhlásiť štátny smútok. Presný termín má byť známy po skončení záchranných prác.

Vlak sa dostal na nesprávnu koľaj!

Zraziť sa mali vlak idúci z Varšavy do Krakova s vlakom smerujúcim do Varšavy. Čelne do seba vrazili v plnej rýchlosti. Paradoxom je, že ani jeden z vlakov nebrzdil, oba si mysleli, že sú na správnej koľaji... Nasledoval tvrdý náraz.

Po nesprávnej koľaji mal pritom cestovať prvý z vlakov. Podľa polície sa vykoľajila jedna lokomotíva a dva vagóny, ostatné ostali na koľajniciach. Vagóny pritom ostali úplne zdemolované.

Na mieste nehody boli postavené vyhrievané stavy a cestujúci boli evakuovaní. Vlaky sa zrazili blízko obce Szczekociny. Zatiaľ nie je jasné, ako sa mohol vlak dostať na zlú koľaj...

Mimo kamery nám viacerí záchranári potvrdili, že pravdepodobne celú tragédiu spôsobila práve ľudská chyba. To, kto bude za ňu niesť zodpovednosť, má byť ale predmetom ďalšieho vyšetrovania, ktoré potrvá niekoľko mesiacov.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy