Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Ján Kuciak a Martina Kušnírová sa stanú čestnými občanmi mesta. Návrh ale neprešiel úplne hladko
Zdielať na

Ján Kuciak a Martina Kušnírová sa stanú čestnými občanmi mesta. Návrh ale neprešiel úplne hladko

ŽILINA / Investigatívny novinár Ján Kuciak a jeho snúbenica Martina Kušnírová sa, in memoriam, stanú čestnými občanmi mesta Žilina. Rozhodli o tom mestskí poslanci, no tento návrh v zastupiteľstve neprešiel úplne hladko. Primátor aj viceprimátor mali určité výhrady.

Tváre týchto dvoch mladých ľudí pozná celé Slovensko. Od ich vraždy prešli už dva mesiace. Mladý novinár pochádzal z obce Štiavnik, ktorá patrí do okresu Bytča a leží neďaleko Žiliny. Tamojší poslanci prišli s návrhom, aby sa stal , in memoriam, čestným občanom práve tohto mesta. A spolu s ním aj jeho snúbenica Martinka.

"Začínam veriť, že ich vraždu objasnia,že kto to urobil, ale to čo je za tým v pozadí, o tom pochybujem," hovorí otec Jána Kuciaka. "Žil v pravde, nebál sa odhaľovať pochybenia mocných, preto sme sa rozhodli, že by sme ho chceli oceniť," povedal mestský poslanec Peter Ničík. Podľa primátora ide o spolitizovanie mimoriadne tragickej udalosti, pričom motív vraždy zatiaľ objasnený nie je.

"Ja som sa vyjadril aj na mestskom zastupiteľstve, že budem rešpektovať rozhodnutie poslancov," uviedol primátor mesta Žilina, Igor Choma. Jeho zástupca povedal, že v tejto súvislosti by mali byť čestnými občanmi Žiliny aj ďalší dvaja ľudia z tohto regiónu, ktorých stretol podobný osud.  Na mysli mal Paľa Rýpala, taktiež investigatívneho novinára, ktorý zmizol bez stopy pred desiatimi rokmi. Vyrastal v neďalekom meste Rajec.

Rovnako by mali oceniť aj študenta Daniela Tupého. Žilinčana, ktorého zavraždili v Bratislave pred trinástimi rokmi."Vidím veľkú paralelu s prípadom vraždy nášho syna a vraždy Jána Kuciaka a jeho priateľky," povedal trpko otec Daniela. Nakoniec sa členovia mestského parlamentu dohodli, že čestné občianstvo teraz udelia Jánovi Kuciakovi a Martine Kušnírovej.

Ocenenie čestného občana mesta Košice dostal pred nedávnom aj Mikhail Gorbačov: 

Súvisiace články