Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Lavína v Nízkych Tatrách. Zasypala lyžiara
Zdielať na

Lavína v Nízkych Tatrách. Zasypala lyžiara

Archívne video

BRATISLAVA / Vo štvrtok v popoludňajších hodinách spozoroval službukonajúci príslušník HZS na južnej strane Chopku pád lavíny v oblasti Veľkého Gápľa. Lavína údajne zasypala jedného človeka.

Na Chopku bol krásny slnečný deň, partia troch kamarátov z Horehronia to využila na výlet. Svedkovia ich videli ešte okolo obeda ako išli po hrebeni od Štefánikovej chaty smerom na Gápeľ. V ťažko prístupnom teréne ale zrejme došlo k spusteniu lavíny. Jedného z mužov zasypala, no dokázal sa sám dostať von, jeho 53 ročný kamarát ale toľko šťastia nemal a masa snehu ho doslova zmietla.

O pomoc bola okamžite požiadaná aj posádka VZZS z Banskej Bystrice. Na miesto pádu lavíny odišli traja záchranári HZS spolu s dvoma služobnými psami a od ústia doliny sa smerom hore na pásových lyžiach presúvali ďalší dvaja záchranári HZS.

Po vysadení z vrtuľníka v krátkej dobe zasypaného slovenského lyžiara označil pes, pričom záchranári začali aj so sondovaním a následným vyhrabávaním postihnutého. Po viac ako hodine bojovali záchranári o jeho život, k dispozícií mali aj automatickú resuscitačnú súpravu, a zároveň bola upovedomená aj nemocničná jednotka ECMO v Košiciach.

Keďže sa postihnutý nachádzal v hĺbke cca 3 metre, po vyhrabaní bol skonštatovaný exitus. Telo nebohého bolo transportované na Srdiečko a odovzdané príslušníkom PZ SR. Lavína dosahovala rozmery 200 metrov šírky a cca 800 metrov dĺžky, odhadovaná výška nánosu bola do 6 metrov.

Pracujú s viacerými verziami, za akých mohlo dôjsť ku spusteniu lavíny. Kamaráti obete, ktorých sneh iba zázrakom nestrhol, tiež o tom, čo sa v kopcoch stalo, hovoriť nechceli. Päťdesiattriročný Ján žil v Čiernom Balogu, kde patril medzi úspešných podnikateľov.

Pád lavíny u nás nie je ojedinelý zjav:

Súvisiace články