Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Na divoké počasie doplatila najmä Orava. Stovky domácností boli aj 48 hodín bez elektriny
Zdielať na

Na divoké počasie doplatila najmä Orava. Stovky domácností boli aj 48 hodín bez elektriny

NÁMESTOVO / Ľuďom na Orave spôsobila veterná kalamita nemalé škody. Mnohí trávili utorňajší večer v chlade a svietili si len sviečkami. Na Hornej Orave bolo ešte aj v stredu popoludní asi 700 odberných miest bez elektriny. Večer pri sviečkach však niektorí rodičia predsa len ocenili - deti si nemohli zapnúť počítače a preto si s nimi zahrali dávno zabudnuté spoločenské hry.

Dediny okolo Námestova či Tvrdošína si vyčíňajúce počasie odskákali. Niektoré ulice boli aj počas utorňajšieho večera ponorené do tmy a za oknami si v kuchyni svietili len sviečkami a baterkami. Našťastie väčšina oravských domácností kúri drevom alebo uhlím, takže zima im nebola. Celú stredu sa cestári pasovali s popadanými stromami na cestách.

Najhoršia situácia je v okolí Oravskej priehrady, kde včera spadlo vedenie vysokého napätia. "Na krátkom úseku spadlo na vedenie približne 100 stromov, sú tam polámané betónové stĺpy, ktoré treba opraviť, sú to náročné ťažké práce v zle dostupnom teréne," povedal Miroslav Gejdoš, hovorca Stredoslovenskej energetiky.

Výpadok elektriny pociťujú aj prevádzkári ubytovní. Nemôžu ubytovávať hostí, dokonca museli vyprázdniť aj mrazničky, lebo nemrazili. "Pripravili sme si potraviny pre vianočné obdobie, musíme zájazdy zrušiť, poprevážať potraviny niekde," hovorí prevádzkar jednej z ubytovní.

Aj stredajší večer zrejme niektorí budú ešte bez elektriny. "Evidujeme ešte 700 odberných miest bez elektriny. Máme však v teréne pracovníkov, ktorí tvrdo pracujú na tom, aby dnes večer mal tú elektrinu každý," povedal Gejdoš.

Pozrite si archívnu reportáž o orkáne, ktorý sa prehnal horami:

Súvisiace články