Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Hnijúce zviera z chodníka nikto nechcel odpratať, úrady sa vyhovárali
Zdielať na

Hnijúce zviera z chodníka nikto nechcel odpratať, úrady sa vyhovárali

Archívna reportáž

PRIEVIDZA / Úradníkom v Prievidzi spôsobil tragikomický problém obyčajný zajac. Toho totiž údajne zrazilo auto. Obyvatelia ho ale nemohli zakopať, pretože by spáchali trestný čin. Rozhodli sa preto skontaktovať rôzne úrady, no odtiaľ im nikto nepomohol. Celú kauzu napokon vyriešil niekto iný.

Poľný zajac mal podľa slov obyvateľky mesta ležať na chodníku už od minulej stredy. Obyvatelia sa už niekoľkokrát snažili, aby ho niekto z cesty odstránil, no márne. "Volali sme mestským policajtom. Tí povedali, že o ňom vedia, ale nemôžu s ním nič urobiť, pretože by to bol trestný čin," povedala Gabriela Leitmanová z Prievidze. 

K celému prípadu sa vyjadrila aj Mestská polícia mesta Prievidza. "My sme kontaktovali príslušný odbor obvodného úradu, nakoľko táto zver nie je v kompetencii, aby sme ju odstraňovali," vysvetlil Vít Zajac. Napriek tomu sa ale stále nič neudialo, a tak obyvatelia volali na mestský úrad. Tam dostali rovnakú odpoveď. "Má to v kompetencii príslušné poľovné združenie," vyjadril sa hovorca Prievidze Michal Ďureje. Obyvatelia sa rozhodli teda skontaktovať poľovné združenie, tí im ale povedali, že oni s tým nemajú nič spoločné. 

Obyvatelia sa už rozhodli zajaca vziať a zakopať ho.Úradníci ich ale stopli. "Keby niekto chcel odpratať toto zviera, dopúšťa sa trestného činu," uviedol mestský policajt Vít Zajac.  S problémom im ale nevedeli pomôcť ani príslušné úrady. "Veterinári riešia len úžitkové zvieratá, hygiena nemá žiadne kompetencie," povedala jedna z obyvateliek mesta. Zajac už začínal zapáchať a obyvatelia sa báli čo bude ďalej. Vzhľadom na to, že sa v blízkosti často nachádzajú mamičky a deti, majú obavu aj z prípadnej nákazy. 

Prípad nakoniec po niekoľkých dňoch vzali do rúk štátni policajti. "Policajti z obvodného oddelenia z Prievidze zabezpečili vyrozumenie lesného hospodára, ktorý zabezpečí odstránenie poľného zajaca z chodníka," vyjadrila sa k celej situácii hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trenčíne Elena Antalová. Do Prievidze sa už v minulosti zatúlalo viacero zvierat. Riešili tu líšku, jazveca, či dokonca opitého diviaka. O všetky sa ale v týchto prípadoch, tak ako káže zákon, museli postarať členovia najbližšieho poľovného revíru. 

Pozrite si archívnu reportáž o diviakoch na sídlisku: 

Súvisiace články