Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Stretnúť diviaka v meste nie je problém. Jedného museli prísť odstreliť poľovníci
Zdielať na

Stretnúť diviaka v meste nie je problém. Jedného museli prísť odstreliť poľovníci

PRIEVIDZA / Ľudí v Prievidzi už niekoľko mesiacov ohrozujú diviaky. Tie sa najskôr objavovali v okrajových častiach. Najnovšie ich však takmer denne vídať na najväčšom sídlisku Sever. Včera popoludní sa diviak dokonca potuloval na parkovisku pred jednou z najväčších firiem v meste. Podľa odborníkov je len otázkou času, kedy zvieratá môžu zaútočiť na ľudí.

V nedeľu popoludní sa ľuďom v Prievidzi naskytol nezvyčajný pohľad. Diviak sa po ceste a priľahlom parkovisku túlal takmer dve hodiny. Ľudia z fabriky sa báli vyjsť von. Kontaktovali preto mestskú políciu. "Bola obava, že môže ohroziť ľudí, ktorí pôjdu z práce, bolo to parkovisko, na ktorom sa malo nachádzať dosť ľudí," povedal Vít Zajac z Mestskej polície Prievidza. 

Už na prvý pohľad bolo jasné, že diviak nie je v poriadku. "Diviak bol pokojný, v oblasti rypáka mal vážne poranenie," opísal situáciu Zajac. Počas poľovačky ho zasiahla guľka a z lesa prišiel rovno do mesta. "Poľovník urobil chybu, že sa nebol pozrieť či ju trafil a nedohľadal ju," vysvetlil Peter Vrablec, poľovný hospodár. Raneného diviaka prišiel odstreliť poľovník.

Diviaky sa takmer každý večer pohybujú priamo pri panelákoch. "Zrazu pod kolesá mi vbehli diviaky, tak sme zastali a začal som natáčať to video, aby mi uverili, že chodia na sídlisko tie diviaky,"  povedal Matej Hýský, obyvateľ mesta.

Pred časom nakrútil na najväčšom prievidzskom sídlisku Sever celú rodinu diviakov. "Hneď vedľa školy a obytných domov. Bolo ich zo osem a čo som počul, ešte pár kusov sa motalo na blízku," povedal Hýrský.

Diviaky sú vraj premnožené. Stretnúť čriedu diviakov počas večernej prechádzky nie je žiaden problém. Podľa miestnych je situácia vážna. Útok však zatiaľ nezaznamenali. Situáciu sa rozhodli riešiť aj na tunajšom okresnom úrade. Poľovníci môžu najnovšie uloviť toľko diviakov, koľko chcú. Pracovníci okresného úradu veria, že poľovníci v krátkom čase počty diviakov výrazne znížia.

Súvisiace články