Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Prípad zavraždeného Branislava. Policajti zverejnili detaily o podozrivom z vraždy
Zdielať na

Prípad zavraždeného Branislava. Policajti zverejnili detaily o podozrivom z vraždy

BRATISLAVA / Brutálna vražda 37-ročného Branislava z Bratislavy otriasla Slovenskom. Po sociálnych sietiach, aj v niektorých médiach sa objavovali informácie, že útočníkom bol Arab, moslim alebo dokonca, že išlo o teroristický útok. Polícia preto v pondelok zvolala tlačovú besedu, na ktorej tieto informácie dementovala a zároveň uviedla nové skutočnosti. Obvineným je kresťan, občan Slovenskej republiky, pôvodom z Indie.

K útoku došlo v sobotu po druhej hodine nadránom, v centre hlavného mesta. Po niekoľkých ranách nožom zomrel neďaleko Hviezdoslavovho námestia 37-ročný Branislav a zranený bol jeho 33-ročný kamarát z Ukrajiny. Po približne trištvrte hodine polícia zadržala neďaleko Michalskej ulice podozrivého muža. "Chcel by som povedať, že také informácie, ktoré sa vymieňali na sociálnych sietiach, ze ide o islamistu, ze je to migrant, ktorý sa sem dostal v poslednej vlne, či že je v konaní azylovom, sú zavádzajúce," povedal Tibor  Gašpar, prezident PZ SR.

"K tvrdeniu, že ide o islamistu, tam by som povedal, že z procesných úkonov, ktoré sme vykonali, môžeme so 100 percentnou istotou povedať, že ide o kresťana, ide o osobu, ktorá ma takéto vierovyznanie a nie islamistické," dodal Gašpar.

O tom, či sa obvinený priznal, policajti hovoriť nechceli, pretože stále pokračuje vyšetrovanie. Útok si podľa polície pamätal a hladina alkoholu u zločinca bola vyše 1,1 promile. Ako ďalej policajti uvádzajú, obvinený muž doteraz nebol na Slovensku trestaný. Čo páchateľ vypovedal, polícia prezradiť nechce.

Obvinený 37-ročný Nishit sa v roku 2004 zosobášil so Slovenkou a s manželkou žili v Indii. V roku 2008 prišiel na Slovensko a v roku 2012 požiadal o udelenie občianstva. V roku 2015 dostal po trojročnom procese slovenské občianstvo. S manželkou majú dve malé deti. Pracoval na Slovensku v známej IT firme ako projektový manažér. Podľa zatiaľ posledných informácií, obvinený stále popiera, ze útočil. Nepopiera, ze na mieste bol. Po útoku sa pri zatýkaní bránil a tváril sa, ze nerozumie po slovensky. Zatknutiu sa bránil, preto policajti museli použiť donucovacie prostriedky. Obvinený muž mal pri sebe nôž a boxer. "Musím podotknúť, že páchateľ na výzvu policajtov nereagoval, preto museli byť použité hmaty, chmaty a údery a putá," povedal Faragó.

Zavraždený Branislav zomrel na bodnorezné rany v oblasti krku. "Následne pitvou bolo zistené, že sa jedná o dve bodné rany v oblasti krku a dve bodné rany v oblasti ušnice. Z miesta už bol v tom čase bol odvezený ďalší občan, ktorý utrpel ľahšie zranenia v oblasti tváre, respektíve v oblasti hrude," povedal riaditeľ KR PZ BA, Csaba Faragó. Polícia obvinila útočníka z obzvlášť závažného zločinu vraždy v súbehu so zločinom ťažkej ujmy na zdraví. Poškodeného Bratislavčana, ktorý zraneniam podľahol, a občana Ukrajiny obvinený údajne napadol po predchádzajúcom verbálnom konflikte. V prípade preukázania viny hrozí obvinenému trest na 15 až 20 rokov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy