Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Rybári hovoria o ekologickej katastrofe. Uhynuli ryby za polmilióna eur
Zdielať na

Rybári hovoria o ekologickej katastrofe. Uhynuli ryby za polmilióna eur

CHYNORANY / Rybári z Partizánskeho objavili pri vodnej elektrárni v Chynoranoch uhynuté ryby. Medzi nimi mreny, jalce, ale najmä veľké množstvo chránených druhov. Rybári tvrdia, že škody sa môžu vyšplhať až do pol milióna eur. Voda a uhynuté ryby budú podrobené expertíze.

Púť tisícok uhynutých rýb zastavila vodná elektráreň v Chynoranoch. Ryby plávajúce na hladine spozorovali zamestnanci elektrárne. Okamžite zavolali policajtov a rybárov. "Najviac je tu mrien, jalcov a dokonca sú tu aj kriticky ohrozené druhy rýb," hovorí Henrich Marko zo Slovenského rybárskeho zväzu Partizánske. Medzi rybami je aj ploska pásavá, ktorá má hodnotu 260 eur. Ide o veľkú škodu pre rybárov, ale aj pre ekológiu.

Rybári sa pokúsia zistiť na akom dlhom úseku ryby hynú. Ich počet na hladine neustále narastá. Rybári predpokladajú, že mnohé sú ešte na dne a vyplávajú neskôr. "Toto je len začiatok celej tej ekologickej katastrofy, čo sa týka rieky Nitry," hovorí Vladimír Marko zo SRZ Partizánske. 

Policajti z Partizánskeho začali trestné stíhanie vo veci porušovania ochrany vôd a ovzdušia. Rybári predpokladajú, že k úhynu došlo asi pred dvomi či tromi dňami. Čo smrť toľkých rýb spôsobilo zisťujú policajti. Tí odobrali vzorky vody aj rýb. Rybári si myslia, že za tým stojí priemysel. Vzhľadom k tomu, že uhynulo množstvo vzácnych rýb, budú podľa odborníkov škody obrovské. "Spoločenská hodnota rýb, ktoré vidíme je 250 až 500 000 eur," konštatuje Vladimír Marko.

Súvisiace články