Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Európsky parlament chce dlhšiu životnosť výrobkov
Zdielať na

Európsky parlament chce dlhšiu životnosť výrobkov

ŠTRASBURG / Výrobky, ktoré si bežní spotrebitelia kupujú, fungujú nejakú dobu ako švajčiarske hodinky. A potom, keď sa práve skončila záruka, prístroj prestane fungovať. Vzápätí zistíte, že prípadná oprava bude stáť toľko, že si už môžete kúpiť priamo nový výrobok.

Europoslanci to chcú zmeniť a parlament v Štrasburgu požaduje v tomto smere zmenu. Rýchlo sa kaziace výrobky totižto predstavujú plytvanie peniazmi, energiou i zdrojmi.

Výrobcovia by mali prijať opatrenia, ktoré by ľuďom priniesli trvácnejšie a kvalitnejšie výrobky. Zhodol sa na tom Európsky parlament. Proti návrhu bolo 32 europoslancov. Niektorí sú proti takýmto zásahom. "Či produkt vydrží dva roky a jeden mesiac alebo desať rokov, do toho nech sa Únia nemieša," myslí si europoslanec, Richard Sulík. 

Moderné výrobky majú ešte jeden veľký problém - oprava týchto výrobkov. 

"Keď mi práve skončila záruka na práčku, pokazila sa a opravár povedal, aby som si radšej kúpila novú práčku, pretože oprava vyjde rovnako ako nová práčka," povedala europoslankyňa, Monika Smolková. 

Až 77 percent Európanov by dalo ale staré veci radšej opraviť. Odrádza ich cena opráv a ich kvalita.

"Náhradné diely sú tak drahé, že to núti ľudí kúpiť nové výrobky," myslí si poslanec Európskeho parlamentu, Ivan Štefanec. 

Parlament žiada zmenu, aby boli opravy lacnejšie a zároveň aj jednoduchšie. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy