Jasno
23°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Trump s Putinom sa prvýkrát stretli osobne
Zdielať na

Trump s Putinom sa prvýkrát stretli osobne

Google News Button Sledovať správy

HAMBURG / V Hamburgu sa v piatok popoludní na summite G20 poprvýkrát stretli osobne prezidenti Spojených štátov amerických a Ruska, Donald Trump a Vladimír Putin. Na začiatku stretnutia si obaja štátnici pred novinármi potriasli rukami. Rokovanie sa výrazne predĺžilo a trvalo viac ako dve hodiny.

"Je to pre mňa česť tu byť s vami," povedal Trump ruskému prezidentovi. "Veľmi rád sa s vami osobne stretávam a verím, že naša schôdzka prinesie výsledky," odpovedal Putin s tým, že telefónne rokovania sú nedostatočné. 

Trump tiež povedal, že s Putinom už diskutoval o mnohých veciach a, že tieto diskusie išli správnym smerom. Obaja prezidenti počas dnešného dňa na summite G20 už mali možnosť potriasť si rukami.

Stalo sa tak v prítomnosti predsedu Európskej komisie, Jeana-Claudea Junkcera a predsedu Európskej rady, Donalda Tuska. 

Novinári sa Trumpa na úvod popoludňajšieho rokovania s Putinom pýtali na možný ruský zásah do minuloročných prezidentských volieb v USA, ale šéf Bieleho domu na tieto otázky nereagoval. Médiá špekulujú, či Trump túto tému počas prvej schôdzky s Putinom vôbec otvorí. 

Očakáva sa, že pri stretnutí, ktorého sa podľa dostupných informácií zúčastnia aj ministri zahraničia Ruska a USA, Sergej Lavrov a Rex Tillerson, budú prezidenti hovoriť okrem iného aj o Sýrii a o boji proti terorizmu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy