Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Tunel Branisko zaplnili desiatky ľudí. Strávia tam štyri dni
Zdielať na

Tunel Branisko zaplnili desiatky ľudí. Strávia tam štyri dni

BRANISKO / Diaľniční technici a mechanici z celého Slovenska sa na pár dni presunuli do tunela Branisko. Vždy na jeseň musia takmer 5 kilometrový úsek vyčistiť a vykonať potrebnú údržbu. V tuneli strávia 4 dni a sú nepretržite v pohotovosti.

Branisko je najdlhší slovenský tunel. Jeho čistenie sa plánuje niekoľko mesiacov a všetci prítomní sa musia presne držať plánu. Údržba tunela je naplánovaná do posledného detailu. Pracujú na nej desiatky ľudí bez prestávky 4 dni. Päťkilometrový úsek dáva dokopy denne 80 až 100 ľudí a približne dvadsať mechanizmov. Robotníci zarezávajú 24 hodín. Na každom kroku je kopec mechanizmov. Lebo to nie je len o tom poumývať bočné steny či cestu.

"Potrebujeme v tuneli vyčistiť všetky kamery, všetky svetlá, všetky premenné dopravné značenia, ktoré musíme aj premerať, prekalibrovať. Potrebujeme vyčistiť aj štrbinové žľaby, odkiaľ vytiahneme asi desať ton nečistôt," hovorí Róbert Kočiš, vedúci strediska v Beharovciach.

Skontrolovať musia aj ventilátory, vymeniť filtre, prečistiť ložiská na 90 vetracích klapkách. Mechanici veľmi pozorne skontrolujú každý jeden kábel v elektronike a jednotlivé skrinky dokonca aj povysávajú.

Pracuje sa nielen vo vnútri ale aj vonku. Kompletnou údržbou prejde dokonca aj meteostanica pred tunelom. Tento rok sa obnovia aj vodorovné dopravné značenia a tunel, ktorým denne prejde 16 tisíc áut by mali otvoriť v stredu popoludní.

Keďže je Branisko najdlhší tunel, tak sa aj čistí najviac dní. Otvoria ho až vtedy, keď si budú stopercentne istí, že motoristi ním prejdú bezpečne.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy