Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Potravinári testovali 33 výrobkov kúpených v Rakúsku a na Slovensku. Tu sú výsledky
Zdielať na

Potravinári testovali 33 výrobkov kúpených v Rakúsku a na Slovensku. Tu sú výsledky

BRATISLAVA / Rovnaké produkty rovnakej značky nemusia byť vždy rovnaké. Hovorí sa o tom už dlho a potvrdili to aj testy slovenských odborníkov. Ministerstvo pôdohospodárstva v spolupráci so Štátnou veterinárnou a potravinovou správou (ŠVPS) otestovali 33 rovnakých výrobkov zakúpených v Rakúsku a na Slovensku. Výsledky a priebeh kontroly vysvetľoval riaditeľ ŠVPS Jozef Bíreš

Agrorezort v spolupráci so Štátnou veterinárnou a potravinovou správou (ŠVPS) skontroloval 33 výrobkov, ktoré inšpektori zakúpili v Bratislave, Senci a vo Viedni. Približne u polovice testovaných produktov zistili väčšie rozdiely ovplyvňujúce kvalitu.

Porovnávali sedem mliečnych produktov, tri mäsové výrobky a tri rybacie. Okrem toho kontrolovali kvalitu aj vybraného pečiva, nápojov, korenín, zmrzliny, mrazeného polotovaru, sušeného ovocia či zeleniny. "Výsledky sú ešte horšie ako v prvej fáze. Len v šiestich výrobkoch z 33 nebol zaznamenaný žiadny rozdiel, čo je zhruba 18,2 percent,“ zhodnotil ústredný riaditeľ ŠVPS Jozef Bíreš. 

Nahnevaní výrobcovia

Zdravotnú bezpečnosť všetky produkty spĺňali. Skôr ide naozaj o tú kvalitu. "Piť ovocný nápoj s prirodzeným ovocím alebo s arómou je trošku rozdiel," myslí si Bíreš. Samotných výrobcov to samozrejme neteší, ale ako vraví Bíreš, keď dostanú pokutu, prejde to. Ak sa ale výsledky a problém zviditeľnia, tak už majú ujmu aj ekonomickú. "Už z prvého kola testovania niektorí výrobcovia zareagovali a nedostatky odstránili." 

Ako prebieha kontrola

Dôležitý je v prvom rade odber vzoriek. "Naozaj tam treba zachovať objektivitu a transparentnosť, lebo naozaj nikto nechce niekoho poškodiť," vysvetľuje Bíreš. Vždy spárovali produkty od rovnakého výrobcu, v rovnakom obale s rovnakou značkou. Potom to smeruje do laboratória, kde sledovali štyri oblasti. Nasleduje senzorické testovanie. "Robia to certifikovaní ľudia, ktorí na to majú skúšky. Robia nezávisle a potom sa ide na samotnú etiketu. Či tá etiketa sedí, to znamená označenie výrobku, zloženie výrobku." Ďalej produkty podstúpia fyzikálne a chemické testovanie.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy