Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
FOTO: Vodnú nádrž v Kráľovej úplne vypustili. Vyplavené ryby museli vrátiť do vody
Zdielať na

FOTO: Vodnú nádrž v Kráľovej úplne vypustili. Vyplavené ryby museli vrátiť do vody

KRÁĽOVÁ NAD VÁHOM / Pomyselný štupeľ z vodného diela Kráľová vytiahli 30. septembra. Teraz je už takmer bez vody. Môže sa tak začať s kontrolou bezpečnosti prevádzky i s drobnými opravami. Pribudol všeobecný zákaz lovu rýb do 24. októbra a množstvo záujemcov, ktorí si chcú dno pozrieť zblízka.

Podľa riaditeľa Správy povodia dolného Váhu v Šali, Miroslava Spála, sa v nádrži bežne nachádza 60 miliónov kubíkov vody na zaplavenej ploche o rozlohe 11 kilometrov štvorcových. To už ale neplatí. Vážska voda z vodného diela Kráľová sa za necelý týždeň vypustila cez turbíny elektrárne. Deje sa tak každých 10 rokov. "Aby sme videli všetky objekty, ktoré sú trvale zatopené vodou, posúdili ich, zamerali a zároveň toto obdobie ideme využiť aj na drobné opravy," zdôvodnil Spál.

Na rad prišli bagre, lopaty i štetce s farbou. Pri vypúšťaní sa dbalo na bezpečnosť vodného diela i rybného hospodárstva, keďže ide o technickú stavbu využívanú aj na rekreáciu a rybolov. Pomaly - hladina denne klesla o 20 centimetrov - umožnili rybám stiahnutie sa do starého ramena Váhu. Aj keď nie úplne všetky to stihli včas. Predseda rybárskeho zväzu v Šali, Tibor Timár, popísal aj proces, v ktorom ryby vyplavené na breh vrátili do vody.

Na vodnej elektrárni budú odstraňovať drevá z hrablíc, čistiť vtoky i drážky pre provizórne hradenia. Skontrolujú konštrukcie, hydraulické zariadenia a vymenia tesnenia. Vo štvrtok, 6. októbra, začali s odstraňovaním nánosov. Na dne nádrže tentoraz nenašli žiadnu zberateľskú zaujímavosť. "Predtým sa tam nachádzali, bolo tam nejaké auto, ale to sú už roky, odvtedy nič nebolo," povedal vedúci komplexu Jozef Kemenský.

Kondíciu 40-ročnej vodnej stavby medzi Sereďou a Šaľou, ktorú lemuje 30 kilometrov ochranných hrádzí, dôkladne preskúmajú. "Miera nánosov je na Kráľovej minimálna, my sa zaoberáme obojstrannými hrádzami, plavebnou komorou, spodnou stavbou vodnej elektrárne a hate," uviedol Spál. Druhé dejstvo pohybu hladiny vodného diela Kráľová, tentoraz smerom nahor, začne 12. októbra. Váh ju naplní do maxima za 8 dní.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy