Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Čistý deň chcú zrušiť. Rozhodnutie je teraz na Richterovi
Zdielať na
Nitra

Čistý deň chcú zrušiť. Rozhodnutie je teraz na Richterovi

BRATISLAVA/GALANTA / V kauze známej ako Čistý deň nastal obrat. Akreditačná komisia ministerstva práce požiadala podľa informácii portálu Aktuality.sk v stredu poobede o odobratie licencie pre resocializačné zariadenie v Galante. Minister práce Ján Richter sa musí preto do konca novembra rozhonúť, či toto resocializačné zariadenie v Galante zatvorí. Ak by tak neurobil, šiel by proti rozhodnutiu jeho ministerskej komisie.

Definitívny verdikt k Čistému dňu musí dať minister práce Ján Richter do polovice novembra, kedy mu vyprší 60-dňový termín od prvého verdiktu. Ak by ponechal akreditáciu, išiel by proti rozhodnutiu ministerskej komisie, píše portál aktuality.sk.

Resocializačnému zariadeniu Čistý deň hrozilo odobratie štátnej akreditácie už dlhšie. Celá kauza sa prevalila po tom, ako poslankyňa Natália Blahová zverejnila informácie o údajnom sexuálnom zneužití maloletej klientky v zariadení. V tomto zariadení boli podľa poslankyne aj iné znásilnenia a útoky. 

Ministerstvo práce v reakcii na zverejnenie kauzy začalo v zariadení v spolupráci s Generálnou prokuratúrou kontrolu. Opoziční poslanci medzitým upozornili na ďalšie prípady bývalých klientov a zamestnancov zariadenia, ktorí hovoria o zneužívaní chovancov.

Šesťčlenný vyšetrovací tím

Polícia zriadila pre vyšetrovanie prípadu šesťčlenný vyšetrovací tím. Zariadenie pod vedením Zuzany a Petra Tománekovcov nie je štátne, no má akreditáciu ministerstva. Akreditačná komisia odporučila ministerstvu sociálnych vecí odobrať Čistému dňu akreditáciu pre nedostatky, ktoré boli v stredisku v minulosti zistené už v septembri. Teraz komisia len toto rozhodnutie potvrdila. Deti by v takomto prípade boli premiestnené do iných zariadení.

Detská komisárka Viera Tomanová  priznala, že nedokážu ustrážiť, aby klienti nemali medzi sebou pohlavný styk. Na margo tejto kauzy pred časom povedala: "Zastávam názor, že boli hrubo porušené práva detí v zmysle Dohovoru o právach dieťaťa pre nerešpektovanie najlepšieho záujmu dieťaťa a porušenia práva na vyjadrenie názoru dieťaťa vo všetkých opatreniach, ktoré sa ho týkajú." 

Tománekovci sa bránia

Riaditeľ resocializačného strediska Peter Tománek v súvislosti s kauzou údajného sexuálneho zneužívania jednej z klientok odmietol akékoľvek systémové zlyhanie zo strany strediska, ktoré vedie. Všetci zamestnanci aj klienti Čistého dňa podľa neho spolupracujú so všetkými kontrolami, ktoré sa o zariadenie zaujímajú.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy