Jasno
15°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
V Bratislavskom kraji zaznamenali 16 prípadov žltačky
Zdielať na

V Bratislavskom kraji zaznamenali 16 prípadov žltačky

BRATISLAVA / Žltačka typu A je prenosné ochorenie, ktorého pôvodcom je vírus hepatitídy A. Prenáša sa najmä špinavými rukami, vírusom kontaminovanými potravinami či vodou.

V Bratislavskom kraji tento rok zaznamenali 16 prípadov žltačky typu A. Minulý rok bolo zaznamenaných celkovo 18 prípadov ochorenia, počet teda mierne klesol. U človeka spôsobuje vírusový zápal pečene. Efektívnou prevenciou je dôkladná hygiena rúk či kontrola vodovodov a zabezpečenie kanalizácie. Ak chcete tejto chorobe predísť, úrad verejného zdravotníctva SR odporúča vysoký hygienický štandard bývania.

Faktory, ktoré pôsobia preventívne sú aj hromadné zásobovanie obyvateľstva nezávadnou pitnou vodou z kontrolovaných vodovodov a zabezpečenie kanalizácie. Preto sa na Slovensku nevykonáva plošné očkovanie proti žltačke typu A. Najlepšou prevenciou proti tomuto ochoreniu je však očkovanie. Jedná sa o ochorenie spôsobené vírusom, liečba je sústredná na tlmenie príznakov a diétu šetriacu pečeň, píše úrad. Ochorenie nezanecháva následky a neprechádza do chronicity. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy