Jasno
15°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Dramatická situácia na východe Slovenska. Nekonečné kolóny kamiónov spôsobujú škody
Zdielať na

Dramatická situácia na východe Slovenska. Nekonečné kolóny kamiónov spôsobujú škody

VYŠNÉ NEMECKÉ / Pred našim hraničným priechodom s Ukrajinou vo Vyšnom Nemeckom je stále 25 kilometrová kolóna kamiónov. Nákladné autá k nám prichádzajú pre blokádu ukrajinskej hranice autodopravcami v Poľsku. Slovenské organizácie, ktoré združujú podnikateľov v tomto biznise hovoria, že problém zrušených povoleniek je extrémny. A preto sa zrejme už čoskoro k svojim kolegom pridajú.

​Už aj slovenským autodopravcom tečú nervy. Ak sa problém nevyrieši, aj oni chcú zablokovať náš hraničný priechod. Príčinou sporu sú povolenky pre Ukrajincov. Prepravné limity im európska únia kvôli vojne zrušila. Naši susedia to vraj zneužívajú a likvidujú trh s dopravou.

Slovensko čoskoro spustí prísne kontroly ukrajinských dopravcov. Aktuálne sa pripravuje spoločná akcia ministerstiev vnútra, financií a práce. "Kolóny tvoria prevažne ukrajinské vozidlá, pri ktorých je podozrenie, že nespĺňajú legislatívne požiadavky alebo majú neúplné doklady a podobne," uviedla Miriama Švikruhová z odboru komunikácie Ministerstva dopravy SR. 

Tento problém trápi všetkých susedov Ukrajiny

Ak ho Európska únia okamžite nevyrieši, k Poliakom sa už čoskoro pridajú aj dopravcovia z ďalších krajín. Hrozí hromadná blokáda hranice. "Kedy Európskej únii ukážeme, že sa vieme koordinovať a vieme naozaj vyriešiť ukrajinských dopravcov sami," uviedol prezident Združenia cestných dopravcov Slovenskej republiky ČESMAD Pavol Piešťanský. 

​Polícia aj v súvislosti so zhoršenými poveternostnými podmienkami naďalej vyzýva nielen vodičov kamiónov na zvýšenú opatrnosť a ohľaduplnosť na cestách. Apeluje tiež na rešpektovanie pokynov jej príslušníkov v okolí hraničného priechodu, ale i na miestach, kde dochádza k odstaveniu kamiónov. 

O aktuálnej situácii v okolí slovensko-ukrajinskej hranice v štúdiu JOJ 24 porozprával prezident Združenia cestných dopravcov Slovenskej republiky ČESMAD Pavol Piešťanský:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy