Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Počas sviatkov vzniká na cintorínoch množstvo odpadu. Preto sa aj tam začína separovať
Zdielať na

Počas sviatkov vzniká na cintorínoch množstvo odpadu. Preto sa aj tam začína separovať

BRATISLAVA / Cintoríny v týchto dňoch čelia nielen náporu návštevníkov, ale aj problémom s odpadom. Kontajnery sa plnia starými vencami, kvetmi, kahancami a ďalšou, už nepoužiteľnou výzdobou hrobov. Správcovia už vedia, že bude viac odpadu, preto pristavujú viac kontajnerov ako počas roka. Na niektorých cintorínoch už začali aj separovať, a tak nie všetok odpad skončí v spaľovniach.

Ružinovský cintorín v Bratislave patrí medzi prvé lastovičky v rámci Slovenska, kde je možné separovať až sedem druhov odpadu. Kontajner na plasty, biologický odpad, papier, sklo a špeciálny na vence. "Zhodnocujeme tu aj sviečky, zvlášť voskové a elektrické," informoval riaditeľ pohrebníctva mesta Bratislava Marianum, Robert Kováč. A samozrejme, aj zmiešaný komunálny odpad. Zvyšky kvetov, lístie, rastliny, to všetko ide následne do kompostu, ktorý si môžu ľudia vziať.

"Kompost sa dá použiť napríklad na dosypávanie do kvetináčov," uviedol Robert Kováč. Návštevníci si triedenie odpadu pochvaľujú. "Je to výborné. Ľudia sa aspoň naučia separovať odpad," povedal návštevník cintorína. "Je to dobrý nápad," vyjadrila sa návštevníčka. "Musíme pochváliť aj návštevníkov, separujú až na 98 - 99 percent," dopnil Kováč. Na tomto cintoríne je päť takýchto stojísk. Bratislavské pohrebníctvo spravuje až šestnásť cintorínov a triedenie odpadu v podobnom rozsahu postupne zavádzajú aj v ďalších, napríklad v Prievoze a v Petržalke. Neskôr prídu na rad aj historické.

Počas týchto sviatkov sa kontajnery rýchlo napĺňajú. "Ako prvé sa napĺňajú bioodpadom a plastami," uviedol riaditeľ. Počas roka vyvážajú odpad raz za týždeň, na sviatky každý deň a to ešte pridávajú do rezervy aj tieto veľké univerzálne kontajnery. "Odpadu je viac o tri tony na každom cintoríne. Počas obdobia dvoch týždňov je to 141 ton odpadu," oznámil Robert Kováč.

Tak ako aj v iných prípadoch, aj v tomto bude pre zdravé životné prostredie lepšie, pokiaľ nahradíme umelohmotné materiály prírodnými. Namiesto plastových kahancov radšej sklené, namiesto plastových kvetov radšej živé, alebo trvácnejšie takzvané slamienky. "V minulosti sa napríklad aj pokreslili kamienky a priložili na hrob," doplnil Kováč.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy