Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Nová triediaca linka, stará skládka
Zdielať na

Nová triediaca linka, stará skládka

BRATISLAVA / Obrovský kopec odpadu v bratislavskej mestskej časti Podunajské Biskupice je dlhodobým problémom pre miestnych obyvateľov. Spoločnosť tvrdí, že nelegálna skládka nie je na jej pozemku, že na ňu odpad nedovážala a nedováža, naopak, že kopec postupne odstraňuje. Mestská spoločnosť OLO vraví, že do blízkosti nelegálnej skládky len dočasne priváža plasty a papier na dotriedenie. Od 1. júna by tam už vozidlá OLO jazdiť nemali.

Na priestranstvo pred nelegálnou skládkou vo výške štvorposchodovej budovy nákladné autá stále privážajú miešaný odpad. Spoločnosť tvrdí, že sa tu len pretrieďuje predtým, než sa dostane na linku. "Vidíte, ako krásne sa dajú odtiaľ vytriediť dosky," hovorí prevádzkový riaditeľ Vassal Eko Maroš Vančo.

"Určite nemá mestská spoločnosť nič spoločné s tým, čo sa deje na nelegálnom kopci. Ja si neviem predstaviť, že by sme zmesový komunálny odpad išli niekam zahrabať," povedal generálny riaditeľ OLO  Branislav Cimerman.

Vo firme Vassal EKO opakovane vykonáva kontrolu štátna inšpekcia životného prostredia, ktorá už v minulosti zistila porušenie zákona o odpade. Polície navyše eviduje aj trestné oznámenie.

"Na odbore kriminálnej polície OR PZ BA II sme prijali trestné oznámenie, ktoré je v súčasnosti v štádiu preverovania. Príslušný vyšetrovateľ vo veci meritórne rozhodne v súlade s trestným poriadkom," informuje hovorkyňa bratislavskej polície Lucia Miháliková. Riaditeľ OLO odmieta, že by sem dovážali komunálny odpad. Existujú ale výnimky.

Spoločnosť OLO údajne prvýkrát priviezla do blízkosti nelegálnej skládky, no nie priamo na ňu, aj komunálny odpad. "Zhruba 200 ton, aby sme si otestovali ako to zabaliť, tak, aby to bolo možné skladovať a hneď po odstávke energeticky spracovať. Túto sobotu sa to stalo prvýkrát, bude uložený v spaľovni, čaká na spustenie," hovorí Cimerman.

V priestoroch OLO práve firma Vassal buduje údajne špičkovú triediacu linku za milióny eur - namiesto ručného triedenia budú väčšinu práce robiť stroje. Šéf OLO sa netají tým, že sa s majiteľom firmy Vassal EKO pozná dlhé roky. Odmieta však, že by to mohlo mať vplyv na zmluvy medzi spoločnosťami.

"Bola vyhlásená obchodná verejná súťaž. Vassal EKO dala najvýhodnejšu ponuku," vysvetľuje hovorkyňa OLO Beáta Humeníková. "Oni nám platia za prenájom, my budeme platiť za služby, ktoré budú poskytovať nám, konečný výsledok je nie mínus 600 tisíc, ale plus 100 tisíc," dodáva CImerman.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy