Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Magistrát chce viac ľudí s trvalým pobytom v meste
Zdielať na

Magistrát chce viac ľudí s trvalým pobytom v meste

BRATISLAVA / Vraj až o 60 miliónov eur prichádza hlavné mesto len tým, že ľudia, ktorí tu žijú a pracujú sa v Bratislave neprihlásia na trvalý pobyt. Mesto preto spúšťa kampaň, ktorou chce takýchto ľudí motivovať k oficiálnemu prihláseniu sa.

Bratislavský magistrát chce viac ľudí s trvalým pobytom v hlavnom meste. V súčasnosti tu má trvalý pobyt približne 450-tisíc obyvateľov, bez trvalého pobytu v ňom žije približne 200-tisíc ľudí. Na podporu prihlasovania trvalých pobytov vymysleli kampaň s názvom Prihláste sa! Cieľom je motivovať ľudí, aby si v meste, v ktorom žijú a pracujú, nahlásili trvalý pobyt.

Štát totiž rozdeľuje peniaze mestám podľa počtu sčítaných obyvateľov. Motiváciou pre ľudí bez trvalého pobytu v Bratislave môže byť zdravotná starostlivosť, miesta v materských školách, sociálne služby i vylepšená mestská hromadná doprava. Najbližšie sčítanie ľudí bude v roku 2021.

Podľa primátora by sa všetci ľudia, ktorí v meste žijú, mali podieľať na tom, aby mesto napredovalo. Počet ľudí, ktorí v Bratislave žijú bez trvalého pobytu, má mesto zo sčítania podľa SIM kariet v telefónoch ľudí. Analýzu vlani robila súkromná firma a počas prieskumu zistili, že v nedeľu večer príde do hlavného mesta približne 200-tisíc kariet a v piatok večer odídu. Nesrovnal uviedol, že keby si všetci títo ľudia nahlásili v Bratislave trvalý pobyt, rozpočet mesta by si prilepšil o 60 miliónov eur viac. "To sa asi nestane, akákoľvek čiastka by však mestu pomohla,“ poznamenal. Kampaň bude na informačných paneloch v meste i na internete, o verejných prezentáciách pre ľudí zatiaľ mesto podľa primátora neuvažuje.

Ohlasovanie trvalých pobytov v Bratislave má v kompetencii sedemnásť bratislavských mestských častí. Zaoberá sa nimi referát ohlasovne pobytu. Pre prihlásenie k trvalému pobytu musí záujemca predložiť platný občiansky preukaz, výpis z listu vlastníctva a pri maloletých do 18 rokov originál rodného listu. Nové občianske preukazy nevydáva mestská časť, ľuďom ich vydajú na pracovisku dokladov okresného riaditeľstva polície.

Pred časom riešilo hlavné mesto hazardné hry:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy