Skoro jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
V prípade Nishita, ktorý je obvinený zo zabitia Bratislavčana nastal posun
Zdielať na

V prípade Nishita, ktorý je obvinený zo zabitia Bratislavčana nastal posun

BRATISLAVA / V centre hlavného mesta, vlani v októbri, prišiel po útoku nožom o život 37 ročný Braňo. Usmrtiť ho mal medzi skupinkou ľudí Nishit pôvodom z Indie, ktorý zranil aj jeho kamaráta. Obvinený muž od štvrtka čelí obžalobe.

K obrovskej tragédií došlo v nočných hodinách, po konflikte medzi skupinou ľudí a mužom pôvodom z Indie so slovenským občianstvom. Napriek obrovskej snahe okoloidúcich ľudí a záchranárov 37-ročný Braňo zomrel na mieste potom, ako ho údajne Nishit štyrmi ranami nožom zasiahol do oblasti krku. Zranený skončil aj jeho kamarát a kolega z práce pôvodom z Ukrajiny. Ten podľa polície dostal ranu nožom do oblasti brady.

Nishit z miesta ušiel a po niekoľkých minútach ho polícia pod vplyvom alkoholu chytila neďaleko Michalskej brány. Muž bol v meste ozbrojený a mal pri sebe dva nože a boxer. Útočníka neskôr obvinili z vraždy a ťažkého ublíženia na zdraví. "Okresný súd BA I vzal obvineného do väzby, pretože by mohol utiecť alebo sa vyhýbať trestnému konaniu," povedal hovorca krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak. Nishit neskôr podal žiadosť o prepustenie z väzby na slobodu.

Okresný súd Bratislava I. 8. marca rozhodol, že Nishita môžu z väzby prepustiť na základe európskeho dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd."Väzbu nahradil dohľadom probačného a mediačného úradníka a obvinenému zároveň uložil primerané obmedzenia a povinnosti. Zároveň nariadil kontrolu obmedzení a povinností technickými prostriedkami," vysvetlil hovorca krajského súdu v Bratislave. Nishit ale nakoniec väzbu neopustil pretože prokurátor podal sťažnosť proti uzneseniu. Neskôr o jeho prepustení z väzby rozhodoval krajský súd v Bratislave, a ten prepustenie z väzby zamietol. "Odvolací súd sa nestotožnil s dôvodmi súdu 1. stupňa ohľadom možnosti nahradenia väzby. Rozhodnutie je právoplatné, obvinený zostáva vo väzbe," uviedol hovorca.

Prípad sa vo štvrtok ale posunul ďalej. Krajský prokurátor totiž podal na Nishita obžalobu. Prokuratúra k celej situácií vydala svoje stanovisko: "Dňa 05.04.2018 bola Krajskou prokuratúrou Bratislava podaná na Okresný súd Bratislava I obžaloba na obvineného Nishita T. pre obzvlášť závažný zločin vraždy a zločin ublíženia na zdraví v štádiu pokusu. Obvinenému je v obžalobe kladené za vinu, že zavraždil poškodeného Branislava B. a spôsobil zranenia poškodenému Volodymyrovi Ch.". Podľa hovorcu Adamčiaka bola obžaloba na okresný súd Bratislava I podaná 5.apríla 2018. Súd vo veci vykoná prvotné úkony v zmysle trestného poriadku. 

Senát bude teraz v najbližších týždňoch skúmať obsiahli spis, a ak bude všetko v poriadku, vytýči termín pojednávania. "V nasledujúcich týždňoch sa bude senát oboznamovať s rozsiahlym spisovým materiálom, aby následne mohol určiť ďalší procesný postup vo veci," dodal hovorca krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak. V Prípade preukázania viny, hrozí Nishitovi trest odňatia slobody na 15 až 20 rokov. 

Pozrite si reportáž súvisiacu s článkom:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy