Zatiahnuté
14°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Legendárnu obrátenú pyramídu vyhlásili za národnú pamiatku
Zdielať na

Legendárnu obrátenú pyramídu vyhlásili za národnú pamiatku

BRATISLAVA / Legendárnu bratislavskú obrátenú pyramídu, budovu Slovenského rozhlasu, vyhlásili za národnú pamiatku. Na svojom webe o tom informoval Pamiatkový úrad Slovenskej republiky.

Podľa pamiatkového úradu svojimi hodnotami reprezentuje architektonické dedičstvo povojnovej modernej architektúry, je jedným z vrcholných diel neskorého modernizmu na Slvoensku v jej najexpresívnejšej experimentálnej forme.

"Objekt s výraznou expresionisticky tvarovanou formou pyramídy je odkazom na najaktuálnejšie súdobé prejavy neskorej moderny vo svete. Nákladná experimentálna stavba vznikajúca v uvoľnenej atmosfére 60. rokov je svedectvom dobe priaznivo naklonenej veľkorysým riešeniam, ktorá umožnila tvorcom experimentovať, použiť progresívne technológie a konštrukčné princípy," uvádza na svojej stránke pamiatkový úrad.

Budovu navrhli architekti Štefan Ďurkovič a Štefan Svetko. Ako výnimočné dielo bola budova dokonca publikovaná v renomovaných zahraničných vydavateľstvách a časopisoch.

Nahrávacie priestory  a koncertná sála v pôvodnom architektonickom riešení sú unikátom Slovenska. Dodnes je budova vnímaná ako symbol Bratislavy. V roku 2001 sa stala Stavbou storočia v kategórii Občianske stavby.

V Čadci sa architekti pochlapili tiež. Namaľovali na zem prvý 3D priechod pre chodcov. Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy