Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Úrady potvrdili štvrtý prípad osýpok v Bratislave
Zdielať na

Úrady potvrdili štvrtý prípad osýpok v Bratislave

BRATISLAVA / V Bratislave sa vyskytol ďalší, v poradí už štvrtý prípad osýpok. V stredu pritom potvrdil Regionálny úrad verejného zdravotníctva tretí prípad tohto infekčného ochorenia na Slovensku. Trpela ním 43-ročná žena, teraz ide opäť o ženu.

Informáciu zverejnil Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ). Ako prvá o tom informovala RTVS. Osýpky sa tentokrát vyskytli u 41-ročnej ženy. Pacientku hospitalizovali ešte vo štvrtok. "Dnes, to je 22.12.2017 bolo u pacientky laboratórne potvrdené ochorenie na osýpky. Zabezpečujeme potrebné protiepidemické opatrenia," stojí v tlačovej správe RÚVZ. 

Prvý prípad sa na Slovensku vyskytol koncom apríla v Košiciach, išlo o občana Talianska. Druhý prípad je z 8. decembra, tretí zaznamenali len o necelé dva týždne neskôr a aktuálny štvrtý už o pár dní. 

Osýpky sú jedným z najzávažnejších vírusových ochorení detského veku. Ich závažnosť spočíva najmä v častých komplikáciách, ako sú zápaly pľúc, priedušiek, uší a centrálneho nervového systému. Ochorenie patrí k najnákazlivejším prenosným ochoreniam a rýchlo sa šíri vzduchom najmä medzi neočkovanými skupinami obyvateľstva. Pred zavedením očkovania proti osýpkam sa evidovali tisíce ochorení ročne s početnými komplikáciami a úmrtiami. Po roku 1969, kedy u nás bolo zavedené pravidelné očkovanie detí, chorobnosť postupne klesala až na nulové hodnoty.

Hlavný hygienik SR Ján Mikas aj naďalej zdôrazňuje, že z dôvodu možného importu osýpok z okolitých krajín je potrebná zvýšená ostražitosť zdravotníckych pracovníkov, najmä praktických lekárov pre deti a dorast a dospelých, aby v rámci diferenciálnej diagnostiky pri pozitívnych klinických príznakoch a pri pozitívnej epidemiologickej anamnéze mysleli aj na toto závažné prenosné ochorenie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy