Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Tunel Sitina nie je stále skolaudovaný, obyvateľom v okolí prekáža hluk
Zdielať na

Tunel Sitina nie je stále skolaudovaný, obyvateľom v okolí prekáža hluk

BRATISLAVA / Už desať rokov naplno využívame bratislavský tunel Sitina, hoci nie je skolaudovaný. Výnimku pre fungovanie bez riadnej kolaudácie mu úrady predĺžili o ďalšie dva roky. Na hluk sa pritom miestni obyvatelia sťažujú už dlho.

Cez tunel Sitina, ktorý pretína tri bratislavské mestské časti, prejdú denne desaťtisíce vozidiel. Ľuďom, ktorí bývajú v jeho okolí, hluk riadne znepríjemňuje život. "Nemôžeme otvárať do spální absolútne okná," hovorí nespokojný obyvateľ obyvateľ starého mesta Peter Psota. "Ten hluk je neuveriteľný. Na strane smerom k tunelu sa nedá nič robiť, nedá sa tam spať, nedá sa tam posedieť si na balkóne, ja som to riešil tak, že som to zasklil, ale to je len čiastočné riešenie," sťažuje sa ďalší obyvateľ Mikuláš Leloczky.

Národná diaľničná spoločnosť tvrdí, že problémy s kolaudáciou nesúvisia s hlukom ale s vysporiadaním majetkov. "V predčasnom užívaní udelenom v roku 2007 nie sú v záväzných podmienkach určené žiadne povinnosti na zabezpečenie dodatočných protihlukových opatrení," tvrdí hovorkyňa NDS Michaela Michalová. Ešte pred piatimi rokmi pritom musela Národná diaľničná spoločnosť na výzvu ministerstva dopravy postaviť protihlukovú stenu na jednom úseku komunikácie. "Túto podmienku NDS splnila vybudovaním obkladu na zárubnom múre pri zjazde z Harmincovej ulice na D2," dodáva Michalová.

Aj napriek tomu miestni obyvatelia nepocítili úľavu a žiadajú funkčnú protihlukovú bariéru po celej dĺžke cesty pri vjazde aj výjazde z tunela. Hovoria aj o možnosti znížiť rýchlosť jazdy najmä pre kamióny, ktoré robia najväčší hluk. "Národná diaľničná spoločnosť v najbližších dňoch objedná hlukovú štúdiu, ktorej výsledky ukážu, či úroveň hluku vyžaduje resp. nevyžaduje protihlukové opatrenia," uzatvára Michalová. Mestská časť Staré mesto aktivitu NDS víta. "Dlhodobo evidujeme sťažnosti našich obyvateľov, že situácia je viac ako neznesiteľná," tvrdí hovorkyňa MČ Bratislava - Staré mesto Nora Gubková.

Pozrite si, ako to vyzerá, keď v tuneli Sitina dôjde k hromadnej zrážke áut:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy