Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Hlavné mesto sa zmenilo na HRAtislavu. Prevahu mali dospelí
Zdielať na

Hlavné mesto sa zmenilo na HRAtislavu. Prevahu mali dospelí

BRATISLAVA / Bratislava sa cez víkend premenila na jedno veľké ihrisko. Z hlavného mesta sa stalo mestečko spoločenských hier a zábavy - Hratislava. Neverili by ste, aký veľký záujem o toto podujatie mali nielen deti, ale tiež dospelí. Pri viac ako 200 stoloch so spoločenskými hrami z celého sveta mali dokonca jednoznačnú prevahu práve rodičia.

V HRAtislave majú namiesto knižnice veľkú požičovňu- tzv hryžnicu. Na výber tu je až 1 500 rôznych hier. Vyskúšať si všetky hry, by trvalo nie hodiny ale, celé mesiace. Dobrovoľníci preto ľuďom pomáhali nielen s výberom hier, ale aj vysvetľovali ich pravidlá.

Uvoľnenie, zábava, radosť, ale aj napätie je to, čo na spoločenských hrách láka nielen deti, ale aj dospelých. Najviac hier je určených práve pre nich. "Tretina hier je pre deti, zvyšné sú pre dospelých," povedal organizátor Peter Černák.

Chuť hrať sa máme celý život. Niektorí sa hrajú aj tým, že vymýšľajú pre svoje deti nové hry. Tak ako Matúš, ktorý pre svoju dcéru Klárku vymyslel hru založenú na Dobšinského rozprávkach.

Klárka je tak jednou z najmladších spoluatoriek spoločenskej hry, ktorá je určená tak ako pre deti, tak aj pre ich rodičov. Nedá sa v nej vyhrať iba taktikou, ale je potrebné mať aj kúsok šťastia. Vlastnú hru má už aj naša televízia.

"Vznikla pri 15. výročí vzniku televízie JOJ. Veľmi sa z nej tešíme, je pekná. Volá sa nádejný scenár," hovorí Černák. Aj Slováci môžu so svojimi hrami uspieť vo svete, tak ako pexeso pre nevidiacich.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy