Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Do Vltavy sa zrútila betónová lávka, zranili sa štyria ľudia
Zdielať na

Do Vltavy sa zrútila betónová lávka, zranili sa štyria ľudia

Archívna reportáž

PRAHA / Pri Trójskom zámku sa zrútila veľká betónová lávka pre peších priamo do Vltavy. Pri páde sa zranili štyri osoby. Na mieste zasahoval aj vrtuľník.

Betónová lávka, ktorá vedie od Trójskeho zámku na Cisársky ostrov sa zrútila približne o pol druhej poobede. "Časť lávky sa zrútila, padnúť môže aj ďalšia časť," povedal pre ČTK hovorca pražských hasičov Martin Kavka.Hasiči prehľadávajú hladinu rieky, pomáhajú im pri tom aj kanoisti z neďalekého klubu. Údajne požiadali o zastavenie lodnej dopravy v mieste nešťastia. Na miesto povolali aj statika.  

Podľa doterajších zistení sa pri páde zranili štyria ľudia. 60-ročný muž je v umelom spánku, o tri roky staršia žena má má mnohopočetné zranenia. Ďalší dvaja ľudia nie sú vážne zranení. 

Na miesto nešťastia dorazili aj zástupcovia mestskej časti Praha 7. "Obratom žiadam mimoriadne rokovanie dozornej rady za účasti pracovníkov, ktorí sú zodpovední za mosty a lávky," zdelil ČTK zástupca starostu Prahy 7 a pražský zástupca Ondřej Mirovský.

Trójska lávka je jedna z 32 mostov a lávok, ktoré v Prahe vedú cez rieku Vltava. Lávka, ktorá slúžila len pre peších a cyklistov, spojovala pražskú štvrť Trója s Cisárskym ostrovom od júla 1984. Na jej mieste stá od roku 1976 provizórny pontónový most, ktorý v roku 1981 strhla povodeň. Stavbu lávky projektoval jeden z najznámejších českých autorov mostových konštrukcií Jiří Stráský. Lávku postavili pomocou netradičnej technológie, pri ktorej mostovku tvoria panelové segmenty natiahnuté ako gorálky na silných oceľových lanách. 

Tragický pád mosta majú v pamäti aj Slováci. V roku 2012 sa pri obci Kurimany zrútil most vo výstavbe nad diaľnicou D1. Zahynuli pri tom dvaja robotníci a ďalší zomrel v nemocnici. Pozrite si video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy