Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Putin sťahuje vojakov zo Sýrie. Boj proti teroristom sa vyvíja priaznivo
Zdielať na

Putin sťahuje vojakov zo Sýrie. Boj proti teroristom sa vyvíja priaznivo

DAMASK / Ruský prezident Vladimír Putin nariadil stiahnutie ruských síl zo Sýrie, kde dosiaľ vojensky podporujú režim Bašára Asada. V pondelok o tom informovali ruské agentúry v súvislosti s nečakanou návštevou Putina v krajine.

Putin sa počas návštevy stretol aj s Asadom a okrem iného prehlásil, že sýrski a ruskí vojaci dokázali za zhruba dva roky zničiť medzinárodnú teroristickú organizáciu Islamský štát. Putin, ktorý má na programe ešte jednania v Egypte a v Turecku, pricestoval na leteckú základňu Hmímim v sýrskej provincii Latákíja, ktorú v boji proti radikálom využívajú ruské ozbrojené sily. "Za viac ako dva roky zničili ruské ozbrojené sily v spolupráci so sýrskou armádou najnebezpečnejšiu skupinu medzinárodných teroristov. V súvislosti s týmto výsledkom som prijal rozhodnutie, že väčšina ruských vojakov sa môže vrátiť domov," povedal Vladimír Putin. Spolu s ním navštívil základňu aj ruský minister obrany Sergej Šojgu.

Agentúra AP poznamenala, že Putin vykonal verejne neohlásenú návštevu v dobe, keď sýrska armáda s ruskou leteckou podporou ovládla väčšinu sýrskeho územia.

S ohľadom na priaznivý vývoj v boji proti teroristom Islamského štátu v Sýrii sa postupný odchod ruských vojakov zo zeme očakáva. Na konci novembra náčelník generálneho štábu ruskej armády Valerij Gerasimov povedal, že zásadné zníženie početného stavu ruských vojakov v Sýrii sa môže odohrať ešte pred koncom roka. Rusko má podľa rôznych odhadov v Sýrii 4000 až 10000 vojakov. "Tartús a Hmímim sa stanú našimi stálymi základňami. Ak teroristi opäť vystrčia hlavy, udrieme na nich silou, akú ešte nevideli," vystríhal nepriateľa Putin.

Pozrite si archívnu reportáž o konflikte v Sýrii:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy