Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Po takmer deviatich rokoch je hrad Devín opäť komplet prístupný
Zdielať na

Po takmer deviatich rokoch je hrad Devín opäť komplet prístupný

BRATISLAVA / Po takmer deviatich rokoch opäť sprístupnili hornú časť hradu Devín, odkiaľ je jeden z najkrajších výhľadov v Bratislave. Po náročnej rekonštrukcii si teda návšteníci znova budú môcť vychutnať túto starobylú pamiatku.

Bežní návštevníci sa na najvyššie miesto hradu Devín nedostali od jesene v roku 2008, teda dlhých 104 mesiacov. Takmer milión návštevníkov v tomto časovom rozmedzí si tak nemohlo naplno užiť všetky zákutia slávneho objektu nad Dunajom. Uzavretý musel byť z bezpečnostných dôvodov, praskalo totiž hradné bralo. Niekoľko rokov sa takmer nič nedialo. Keď sa podarilo zohnať peniaze, od novembra 2014 odborníci obnovili horný hrad, terasy i cestu zo stredného hradu. Zatraktívnili aj expozíciu v jaskynných priestoroch hradného brala.  

"Ja som veľmi rád, že sa podarilo znova sprístupniť hornú časť národnej kultúrnej pamiatky Devín, ktorú mnohí odborníci považujú za slovenskú Tróju," neskrýva nadšenie Peter Hyross, riaditeľ Múzea mesta Bratislava. Takéto rozsiahle rekonštrukcie a iné odborné práce samozrejme čosi stoja. Dovedna to vyšlo na trištvrte milióna eur. Rekonštrukciu však nedokázali zaplatiť výlučne Slováci, väčšinu zatiahli cudzinci zo západu, teda presnejšie povedané, zo severu. Štedrých Nórov konečné dielo veľmi potešilo. "Som veľmi šťastný, keď vidím výsledok rekonštrukcie tohto fantastického monumentu," povedal nadšený Per Vatne, nórsky charge d´affaires na Slovensku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy