Polojasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Pacienti tam riskovali život. Pokuta pre nelegálnu kliniku je 22 tisíc eur
Zdielať na

Pacienti tam riskovali život. Pokuta pre nelegálnu kliniku je 22 tisíc eur

BRATISLAVA / V prípade nelegálnej kliniky, ktorá v Bratislave bez povolenia vykonávala plastické operácie, doručili rozhodnutie. Klinika, ktorá vykonávala svoju činnosť bez povolenia, dostala pokutu 22 tisíc eur. Piati pacienti sa sťažovali, že operácie absolvovali bez predoperačných vyšetrení, v dvoch prípadoch museli operáciu zopakovať, a jeden pacient dokonca prišiel o nohu. Lekár libanonského pôvodu, ktorý to spôsobil, momentálne nie je zastihnuteľný.

Bratislavský samosprávny kraj eviduje celkovo 5 sťažností od pacientov, ktorí podstúpili zákrok na klinike, ktorá fungovala bez oficiálneho povolenia. V bolestiach, iba v lokálnej anestéze, s neuspokojivým výsledkom, pre ktorý sa museli operácie opakovať, tam libanonský doktor operoval prsníky, ale aj varixy, pre ktoré nakoniec jeden pacient prišiel o nohu.

Pacienti ani netušili, že na klinike riskujú život. "Lekár, ktorý tu operuje, sa nedozvedel nič o tom, či pacient má normálnu zrážanlivosť krvi, ak by ju náhodou nemal, aj pri tom najbanálnejšom zákroku by mohol vykrvácať," kritizuje nezodpovednosť lekára Valerián Potičný, lekár BSK.

Činnosť libanonského lekára, ktorý v Bratislave operoval ľudí bez oficiálneho povolenia, prešetruje aj polícia.  Tento 42-ročný muž doposiaľ čelí v jednom z piatich prípadov obvineniu z trestného činu poškodenia zdravia. Samosprávny kraj rozhodol,  že klinika je povinná zaplatiť pokutu 22 tisíc eur. Zásielku na adrese nik neprevzal, lehota na prevzatie dnešným dňom uplynula, tým pádom sa považuje za doručenú. Ak sa neodvolá do 15 dní, rozhodnutie bude právoplatné.

Aby sa podobné prípady v budúcnosti neopakovali, pacienti budú môcť jednoduchšie zistiť, či je zariadenie legálne. Bratislavská župa prijala opatrenia a každá ambulancia, ktorá má potrebné povolenia, bude mať od budúceho týždňa nálepku, podľa ktorej bude už na prvý pohľad jasné, že ste na správnom mieste.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy