Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Pozrite sa, ako sa sprísnia podmienky pre nezamestnaných
Zdielať na

Pozrite sa, ako sa sprísnia podmienky pre nezamestnaných

BRATISLAVA / Podmienky evidencie uchádzačov o zamestnanie na úradoch práce sa majú sprísniť. Ak nezamestnaný predčasne opakovane skončí do jedného mesiaca zamestnanie sprostredkované úradom práce, pol roka sa nebude môcť vrátiť do evidencie uchádzačov o prácu. Vyplýva to z návrhu novely zákona o službách zamestnanosti, ktorý v pondelok odobrila Hospodárska a sociálna rada.

Obmedziť by sa mala aj možnosť zárobkovej činnosti pre nezamestnaných evidovaných na úrade práce. V súčasnosti totiž môže evidovaný nezamestnaný zarobiť v hrubom 148,57 eura bez toho, aby bol vylúčený z evidencie nezamestnaných.

Rezort práce a sociálnych vecí chce evidovaným nezamestnaným zakázať prácu v pracovnom pomere a obmedziť prácu na dohodu na najviac 40 dní v roku. Evidovaný nezamestnaný tiež nebude môcť popri evidencii na úrade práce pracovať u zamestnávateľa, u ktorého si zarábal pred zaradením do evidencie nezamestnaných.

Má to zamedziť zneužívaniu

Ako po rokovaní tripartity uviedol minister práce a sociálnych vecí Ján Richter, navrhované zmeny majú zamedziť zneužívaniu sociálneho systému a súčasne viac mobilizovať nezamestnaných, aby mali záujem pracovať.

Súčasťou novely zákona je totiž aj zmena pri posudzovaní nároku na dávky v hmotnej núdzi. Kým v súčasnosti sa ľuďom v hmotnej núdzi pri posudzovaní nároku na sociálne dávky nezapočítava 25 % príjmu zo závislej činnosti, po novom sa im nemá zarátavať 50 % ich príjmu z práce počas prvého roka od nástupu do zamestnania. Bude to znamenať, že viac ľudí zostane v systéme hmotnej núdze a zvýšia sa čisté príjmy týchto ľudí.

"Som presvedčený, že týmto zákonom sa mnohé veci podarí riešiť tak, že nebudú sa zneužívať jednotlivé nástroje aktívnej politiky trhu práce a motivácia zamestnať sa u tých, ktorí sú evidovaní na úrade práce, bude ďaleko väčšia," dodal minister.

Viceprezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR Rastislav Machunka návrh novely zákona o službách zamestnanosti uvítal. "Môžu však vzniknúť isté problémy v zamestnávaní napríklad pri sezónnych prácach, ale tieto negatíva sú významne vyvážené pozitívami," povedal. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy