Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Referendum v Chorvátskom Grobe o odvolanie starostu je neplatné
Zdielať na

Referendum v Chorvátskom Grobe o odvolanie starostu je neplatné

CHORVÁTSKY GROB / Dlhodobé spory v obci Chorvátsky Grob medzi starostom a poslancami malo vyriešiť sobotné referendum o odvolaní či zotrvaní starostu. Referendum je ale neplatné.

Spory v obci pretrvávajú dlhšie. Starostu Radovana Benčíka chceli odvolať pre utajovanie informácií pred poslancami, nepodávanie podkladov na rokovania, či podpisu zmluvy bez spoločnej diskusie. 

Niektorí miestni poslanci a ľudia z petičného výboru tvrdia, že so starostom sa im komunikuje ťažko. "Ak niečo ako poslanci odhlasujeme, v poslednej chvíli to zmení. Najčastejšia jeho formulka je právo veta. Vraj to nie je pre obec výhodné," uviedla poslankyňa v Chorvátskom Grobe Martina Múčková. 

Pred pár mesiacmi spísali obyvatelia a poslanci petíciu. Získali dostatok podpisov, keď ale chceli vyhlásiť referndum, narazil na problém. "Zistili sme, že nám ako obci chýba Všeobecne záväzné nariadenie, čo je podmienkou," uviedol občiansky aktivista Jozef Selep. Starosta obce Radovan Benčík sa k celej situácii nevyjadril. 

Referendum je neplatné 

Referendum je pre nízku účasť neplatné, zúčastnilo sa ho 34,16 percenta voličov. Platné by bolo, ak by hlasovalo viac ako päťdesiat percent oprávnených voličov.

Podľa informácií internetovej stránky obce, celkový počet voličov zapísaných do zoznamu bolo 3 964. Celkový počet odovzdaných hlasovacích lístkov bolo 1 353, platných bolo 1 349. Štyri hlasovacie lístky boli neplatné. Ľudia odpovedali na otázku: Ste za odvolanie Radovana Benčíka z funkcie starostu obce Chorvátsky Grob? Celkový počet hlasov "Áno“ bolo 1 326, možnosť "Nie“ mala 23 hlasov. Zápisnicu o výsledkoch referenda zverejňujú na oficiálnej internetovej stránke obce Chorvátsky Grob.

Referendum bolo v sobotu od 7:00 do 20:00, vyhlásili ho obecní poslanci na základe petície od občanov. Petíciu za vyhlásenie referenda o odvolaní Benčíka podpísalo 1 250 občanov, platných bolo 1 244 podpisov. Uznesenie o vyhlásení miestneho referenda o odvolaní starostu obce schválili poslanci obecného zastupiteľstva obce Chorvátsky Grob koncom júla.

Obec Chorvátsky Grob sa nachádza medzi obcami Ivanka pri Dunaji, Bernolákovo, Veľký Biel, Slovenský Grob a bratislavskou mestskou časťou Vajnory.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy