Skoro jasno
11°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Kotlebovci chcú referendum o vystúpení z EÚ, Sulík hovorí o ťažkom socializme
Zdielať na

Kotlebovci chcú referendum o vystúpení z EÚ, Sulík hovorí o ťažkom socializme

BRATISLAVA / Po brexite sa s ďalšími "exitmi" roztrhlo vrece. Iniciatívy za referendum o vystúpení z EÚ už zaznamenalo Dánsko, Francúzsko, Taliansko, Holandsko, Rakúsko či Švédsko. Pridalo sa aj Slovensko. Výzvu na skexit vyhlásila Kotlebova Ľudová Strana Naše Slovensko. Od pondelka sa chystá zbierať podpisy na vyhlásenie referenda.

To, že po brexite bude nasledovať aj "skexit" sa dalo čakať, pretože vystúpenie Slovenska z Európskej únie má Kotlebova strana vo svojom programe. "Je to samozrejme obyčajné priživovanie sa na situácii," hovorí politický analytik Eduard Chmelár.

Predseda strany Most-Híd Béla Bugár vyzýva obyvateľov Slovenska, aby boli obozretní. "Aby vedeli robiť rozdiely medzi tým, čo kto tvrdí a skutočnosťou," povedal predseda Mostu-Híd Béla Bugár.

Budíček pre Úniu

Strana Smer odkázala, že k iniciatíve o referende sa vyjadrovať nebude a ku Kotlebovi už vôbec nie. K možnej iniciatíve odchodu Slovenska z EÚ sa pred niekoľkými dňami vyjadril minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák pre zahraničných novinárov.

"Veríme v EÚ a naše členstvo v EÚ zmenilo našu krajinu k lepšiemu. Ale nemôžeme ignorovať fakt, že v mnohých ďalších krajinách stúpa počet euroskeptikov a na to musíme reagovať. Toto je budíček pre Európsku úniu," uviedol Lajčák.

Sulík: ťažký socializmus

Opozícia samotnú iniciatívu v princípe neodmieta, hoci vystúpenie Slovenska z EÚ nepodporuje. "V tejto fáze iniciovať vystúpenie Slovenska z EÚ nevidím ako zmysluplné, určite by sa nenašla ani väčšina," uviedol predseda SaS Richard Sulík.

"Vítam, že sa tu konečne začne diskutovať o tom, aké pozitíva má pre nás EÚ, ale aj negatíva," uviedol poslanec z SaS a politológ Martin Klus.

Projekt EÚ je podľa SaS dobrý. "Tá myšlienka je dobrá, bohužiaľ v EÚ sa rozmohol ťažký socializmus," dodáva Sulík. Riešením je podľa neho návrat k pôvodnej myšlienke EÚ.

Kollár: zlyhanie Bruselu

Boris Kollár vidí za radikalizmom zlyhanie Bruselu. "Je to zdvihnutý varovný prst pre všetkých bruselských papalášov," hovorí predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár. "Ešte stále je EÚ prínosom, treba to tým ľuďom povedať. Ja som zatiaľ proti vystúpeniu," dodal Kollár.

Politickí analytici vidia za lavínou exitov fakt, že bežní ľudia nepociťujú výhody členstva bezprostredne, Brusel sa od nich príliš vzdialil a to by si mali EÚ politici uvedomiť.

"Ľudia sú objektívne veľakrát nespokojní z korupcie, ktorá vládne v našej spoločnosti. Faktom ale je, že tá situácia by bola výrazne horšia, keby sme neboli členom EÚ," uviedol bezpečnostný analytik Jaroslav Naď.

Slováci za zotrvanie

Ak by sa na Slovensku konalo referendum o zotrvaní krajiny v Európskej únii, za zotrvanie by sa vyslovilo 62,1 percenta občanov, vystúpiť by chcelo 22,6 percenta a 15,3 percenta občanov nevedelo povedať. Vyplýva to z prieskumu agentúry FOCUS, ktorý robili od 14. do 20. júna na výberovej vzorke 1 003 respondentov.

Pozrite si priloženú reportáž:

Najčítanejšie správy