Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Výstavbu obchvatu Bratislavy zrejme odložia, dôvodom sú pozemky
Zdielať na

Výstavbu obchvatu Bratislavy zrejme odložia, dôvodom sú pozemky

BRATISLAVA / Výstavbu obchvatu Bratislavy zrejme odložia. Dôvodom je rozhodnutie mestského zastupiteľstva, ktoré nesúhlasí s predajom a prenájmom pozemkov. Projekt za takmer dve miliardy tak môže pribrzdiť obštrukcia poslancov.

Niekoľkoročný proces prípravy nultého obchvatu hlavného mesta zrejme pozastavia.

Do konca septembra totiž mali byť vysporiadané a odovzdané všetky pozemky pod stavbou. Poslanci mestského zastupiteľstva ale označili návrh uznesenia o predaji a prenájme pozemkov za protiprávny a odmietli ho schváliť.

Náhradné riešenie

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal preto s ministrom dopravy prišli s náhradným riešením.

"V snahe zachrániť financie Bratislavčanov rozdelíme predaj pozemkov na tie, ktoré sú v správe mestských častí a na tie, ktoré sú priamo v správe mesta," informoval.

Tento postup by mal pomôcť stihnúť termíny a zabrániť, aby Bratislava prišla o milióny.

Ak by sa pozemky pod obchvatom nepodarilo odovzdať načas, samotné mesto i štát by zato draho zaplatili.

"Koncesionár si môže začať nárokovať od štátu sankcie za to, že štát mu neodovzdal stavenisko a pozemky tak, ako sa zaviazal," vysvetlil riaditeľ Inštitútu pre dopravu a hospodárstvo Ondrej Matej.

Vyvlastňovanie

Situácia môže dospieť až do štádia, že pozemky sa budú musieť vyvlastniť, čo sa na niektorých miestach už aj uskutočňuje.

"Národná diaľničná spoločnosť pokračuje vo vyvlastňovaní pozemkov a robí všetko preto, aby boli termíny dodržané," uviedla hovorkyňa spoločnosti Michaela Michalová.

Naďalej v zápchach

V tomto prípade by ale podľa odborníka išlo vyvlastňovanie proti logike. "Absurdné, aby štát vyvlastňoval samosprávu," povedal Matej.

Zatiaľ nie je jasné, či projekt pozastavia, alebo skončí pokutami. Doplatia na to ale hlavne občania. "Bratislavčania budú naďalej stáť v zápchach," uzavrel Matej.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy