Jasno
18°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Poslanci zrušili priestupkovú imunitu. Bude aj ohňostroj
Zdielať na

Poslanci zrušili priestupkovú imunitu. Bude aj ohňostroj

Poslanci si zrušili imunitu! Nebude ich chrániť pred pokutami za dopravné priestupky. Za zrušenie priestupkovej imunity hlasovalo všetkých 147 prítomných poslancov.

Poslancov Národnej rady SR a ďalších funkcionárov od marca viac nebude chrániť priestupková imunita. Členovia snemovne o tom rozhodli 147 hlasmi, keď po dlhých mesiacoch schválili novelu zákona o priestupkoch z dielne SaS, SDKÚ-DS, KDH a Mostu-Híd. Za právnu normu zahlasovali všetci prítomní poslanci.

Poslanci, sudcovia aj prezident

Zrušenie priestupkovej imunity sa napokon dotkne širšieho okruhu osôb, ako len poslancov a sudcov. Snemovňa totiž odobrila pozmeňovací návrh z dielne Smeru-SD, na základe ktorého o toto privilégium príde aj prezident, generálny prokurátor, prokurátori, príslušníci Policajného zboru, Slovenskej informačnej služby, Zboru väzenskej a justičnej stráže a Železničnej polície.      

Vládne strany v dôvodovej správe uviedli, že v posledných rokoch sa opakovane diskutuje o tom, či priestupková imunita, čo do jej rozsahu a čo do počtu jej nositeľov, je v právnom štáte ešte opodstatnená. "Ústavní činitelia nie sú beztrestní. V rámci uplatňovania vzájomných kontrolných mechanizmov medzi jednotlivými zložkami štátnej moci sa však v súčasnosti používa na prerokovanie ich skutkov, ktoré by mohli byť priestupkami, a na vyvodenie zodpovednosti voči nim iný postup, než voči ostatným občanom," upozorňujú predkladatelia.

Iniciatíva prišla po neúspechu vládnych strán v roku 2010 okresať poslaneckú imunitu len na výroky v parlamente, na čo je potrebných aspoň 90 hlasov. V prípade zrušenia priestupkovej imunity išlo o obyčajný zákon, na zmenu ktorého mala bývalá koalícia hlasov dosť.

Bratislavčania sa môžu tešiť na ohňostroj

Občania Bratislavy sa pre zrušenie imunity môžu tešiť na ohňostroj. Obyčajní ľudia pred 28. schôdzou avizovali, že ak sa podarí výsadu poslancom zrušiť, zaplatia ohňostroj nad hlavným mestom.

"Hoci nám predseda NR SR Pavol Hrušovský zakázal urobiť ohňostroj z terasy pred NR SR, sľub aj napriek tomu plníme a pozývame ľudí, ktorí si chcú vychutnať víťazstvo ľudí nad politikmi, aby prišli pozrieť na parádny ohňostroj v nedeľu 5. 2. 2012 o 17:30 z parkoviska vedľa Nového mosta pod Bratislavským hradom," píše sa v stanovisku Obyčajných ľudí.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy