Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
ROZHOVOR: Slovensko podľa CIA? Krajina chatrčí a trabantov
Zdielať na

ROZHOVOR: Slovensko podľa CIA? Krajina chatrčí a trabantov

Americká tajná služba CIA prezentuje Slovensko ako chudobný štát. Aspoň podľa fotografií, ktoré má zavesené na svojej webovej stránke. Podľa superagentov vyzerá Slovensko ako krajina, v ktorej bývajú ľudia v drevených chatrčiach a jazdia na starých trabantoch. Tejto téme sa venovali hneď dvaja naši reportéri a o vysvetlenie dokonca požiadali aj CIA.

Krajina chatrčí a trabantov? Alebo len leniví agenti?

The World Factbook je časť stránky americkej tajnej služby CIA. Práve tu zverejňujú informácie o stovkách krajín z celého sveta. Vrátane Slovenska. "Je to akási encyklopédia, ktorá vychádza od roku 1981. To znamená, že je to základná príručka informácií o všetkých krajinách sveta," vysvetľuje špecialista na terorizmus Ivo Samson.

No zatiaľ čo si tajná služba dáva skutočne veľmi záležať na textových informáciách, o fotografie zo Slovenska sa agenti príliš nezaujímali. Zrejme preto, že podľa nich žijeme v chatrčiach či jazdíme v trabantoch. Šesť fotografií teda veľa toho o našej krajine nenapovie. "Netreba v tom vidieť žiadny zámer, ale je to zľahčenie si práce. Lebo podľa toho textu bolo treba vybrať aj nejaký ten charakter fotografií," kritizuje Samson.

Podľa fotografií sme chudobnejší než Kosovo či Macedónsko

Viac ako dvesto krajín sveta nájdete práve na Factbooku CIA. No tieto fotografie našu krajinu vykresľujú ako chudobnú. Dokonca vyzeráme podľa nich chudobnejší ako napríklad Kosovo či Macedónsko. "To je podľa mňa nezodpovedné, až na tú budovu parlamentu a Bratislavského hradu," tvrdí expert na terorizmus Jozef Klavec.

CIA nám zatiaľ na našu otázku, prečo agentúra použila práve tieto fotografie, neodpovedala. "Ja uvediem naozaj len takú pikantnosť. Ešte pred rokom 1989/1990, sa o Slovensku na Factbooku písalo, že je to národ pastierov, ktorí sa živia chovom oviec," dodáva Samson.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy