Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
GORILA: Čísla v spise nesedia s údajmi SIS
Zdielať na

GORILA: Čísla v spise nesedia s údajmi SIS

Čísla vo zverejnenom spise Gorila podľa predsedu parlamentného brannobezpečnostného výboru Martina Fedora nesedia s číslami v spisoch SIS. Ako uviedol pred novinármi po rokovaní výboru, pred ktorý predstúpil šéf tajnej služby Karol Mitrík, riaditeľa SIS požiadal výbor o predloženie dokumentácie, ktorá súvisí s použitím informačno-technických prostriedkov (ITP) a s touto kauzou.

"Nesedia čísla, ktoré sú obsiahnuté v spise a ktoré hovorili v súvislosti s podaním na krajský súd," doplnil Fedor. Výbor požiadal Mitríka o prezentáciu materiálov o nasadzovaní ITP v tejto kauze. Riaditeľ by mal odpovedať do desiatich dní. Poslanci však v utorok nedostali odpoveď, či SIS odpočúvala byt, v ktorom sa mali stretávať predstavitelia Penty s exministrom hospodárstva Jirkom Malchárkom a šéfkou Fondu národného majetku Annou Bubeníkovou. "Najdôležitejšie je, či boli legálne použité ITP," zdôraznil Fedor.

Niekoľko verzií Gorily a rozpory v číslach

Podľa podpredsedu Smeru-SD a člena brannobezpečnostného výboru Roberta Kaliňáka poslanci sa naozaj dozvedeli, že sú rozpory v číslach, ktoré uvádzajú médiá a tými, ktoré sú zrejme v databázach SIS. "Ja som za posledných sedem rokov videl asi päť verzií Gorily a túto aktuálnu vidím v takomto stave prvýkrát," vyhlásil pred novinármi.

Poslanci dnes podľa Fedora nepočuli o tom, že by niekto kládol prekážky vyšetrovaniu. "Naopak riaditeľ SIS nás informoval o tom, že bude nápomocný čo sa len dá všetkým veciam, ktoré sa týkajú vyšetrovania a že v zákonných medziach bude vyšetrovanie podporovať. V zákonných medziach urobí všetko preto, aby podporil vyšetrovanie," povedal Fedor s tým, že ak budú splnené zákonné procedúry, Mitrík vyhovie aj zbaveniu mlčanlivosti príslušníkov SIS.

Zbavenie mlčanlivosti vraj nebude nápomocné

Kaliňák považuje za dobré, že Mitrík bude spolupracovať pri vyšetrovaní. "Škoda, že sa to nevyšetrilo už skôr. Keď ja som bol ministrom vnútra, prešetrovali sa dva spisy v súvislosti s kauzou Gorila a v oboch prípadoch som presvedčený, že policajti urobili  všetko, čo bolo v ich silách," uviedol. Podľa neho zbavenie mlčanlivosti príslušníkov SIS na potvrdenie relevancie spisu nemá skoro žiadny vplyv.

Zárukou nestranného vyšetrovania je Čentéš

Fedor upozornil, že ide o kauzu starú šesť rokov, preto pre ňu platia iné procedúry, keď sa chce overiť ich autenticita. "Bol by som nerád, keby politici začali nahrádzať vyšetrovateľov. Nachádzame sa osem týždňov pred voľbami a všetci tí, ktorí o Gorile rozprávajú, sú zaujatí. Najdôležitejšou zárukou nestranného vyšetrenia by bol novozvolený generálny prokurátor Jozef Čentéš," dodal Fedor.

Hovorca prezidenta Marek Trubač potvrdil, že vo štvrtok 12. januára dostal prezident Ivan Gašparovič písomnú žiadosť z oddelenia vyšetrovania Úradu boja proti organizovanej kriminalite Prezídia policajného zboru o pozbavenie mlčanlivosti bývalého riaditeľa SIS Jozefa Magalu a súčasného šéfa tajnej služby Karola Mitríka.

Gorila je podľa Kaliňáka pravicová hra

Medializáciu Gorily považuje Kaliňák za pravicovú hru. "Najväčší záujem majú asi tí najaktívnejší," povedal s tým, že Gorila opisuje udalosti, ktoré sa diali za druhej Dzurindovej vlády, keď súčasní ministri boli aj vtedy ministrami. "Sú to veci, do ktorých by sme neboli radi zaťahovaní," dodal.

Šéf SIS Karol Mitrík po rokovaní výboru odišiel. S novinármi sa rozprávať nechcel a na ich otázky neodpovedal.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy