Oblačno
14°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Meteorológovia varujú: Vodiči, bacha na záveje!
Zdielať na

Meteorológovia varujú: Vodiči, bacha na záveje!

Pravá zima k nám konečne pomaly prichádza. Aj keď Perinbaba ešte nevládne na celom Slovensku, v niektorých kútoch krajiny už predvádza svoju silu. Kým deti sa môžu radovať, vodiči by si mali dať bacha! Meteorológovia vystríhajú pred nebezpečnými snehovými jazykmi a prvé kolízie sú už na svete.

Silné vetrisko, tmavá obloha a vŕzgajúca masa nielen na chodníkoch, ale i na cestách. Tak by to podľa meteorológov malo až do večera vyzerať v niektorých častiach Slovenska. Vodiči by preto mali zvýšiť svoju pozornosť. Takéto počasie je priam stvorené pre vytváranie snehových jazykov.

Slovenský hydrometeorologický ústav už preto vydal výstrahu prvého stupňa, ktorá platí pre Oravu, Liptov, Turiec či Spiš. Snehové jazyky a záveje môžu narobiť kuca-pacu i na Horehroní a severovýchodne Slovenska. Varovanie platí až do šiestej hodiny večer. 

Jazyky aj záveje

"Snehové jazyky a záveje, ktoré môžu miestami vznikať, predstavujú potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity. Ich výskyt je v tomto ročnom období a daných oblastiach bežný, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu," zdvíhajú varovný prst meteorológovia.

Zlá situácia už je vo Vysokých Tatrách a aj pod nimi. Cesty sú zľadovatené, sneží a fúka silný vietor. Na cestách je biela masa a sú ťažko prejazdné. Niekoľko vodičov skončilo mimo vozovky. Na vytiahnutie z priekopy čaká aj autobus a dva sypače.

Snežiť bude aj naďalej

Sneh zasypal už i Oravu a Liptov. S bohatou nádielkou, ale počítal málokto. Cestári pracovali celú noc. Biele strechy domov, záhrady, aj vozovky. Najhoršie na tom je horský priechod Príslop. Napriek intenzívnemu sneženiu hlavné cesty na Orave sú zatiaľ zjazdné.

Padajúce vločky nás neopustia ani v ďalších dňoch. Snežiť by malo i v noci, keď ortuť teplomera padne pod nulu. Vŕzgajúca nádielka tak za tmy bude narastať, preto treba zvýšiť opatrnosť. Denné víkendové teploty vystúpia nad bod mrazu a sneženie sa môže meniť na dážď.

tv joj

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy