Polojasno
22°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Odborári sa dohodli na zmluvách, 1 400 lekárov sa vráti do práce
Zdielať na

Odborári sa dohodli na zmluvách, 1 400 lekárov sa vráti do práce

Od rána sa do rúk lekárov presúvajú nové pracovné zmluvy, ktoré v pondelok navrhlo Lekárske odborové združenie. Riaditelia zatiaľ výhrady voči nim vraj nemajú a tak by už v stredu mohli všetky nemocnice definitívne prejsť z krízového režimu na ten štandardný.

Zdá sa, že v nemocniciach by sa už konečne všetko mohlo vrátiť do starých koľají. Lekárski odborári počas pondelka vyhotovili pracovné zmluvy, ktoré by malo podpísať viac ako 1 400 lekárov.

Problém bol podľa nich v tom, že ministerstvo nevypracovalo vzorovú zmluvu pre všetky nemocnice a každé zdravotnícke zariadenie si ju vytvorilo po svojom. Odborári chcú ale pre všetkých lekárov jednotné zmluvy, a to v súlade s memorandom.

Nami oslovení riaditelia s navrhovanými zmluvami súhlasia a lekári by sa tak už v stredu mali vrátiť k svojim pacientom. Pozitívne je tiež, že napríkad v Bratislave v Univerzitnej nemocnici ešte v pondelok chýbalo 330 lekárov, dnes do práce nastúpila takmer polovica z nich a to 170. 

Vláda odklepne mzdy v skrátenom konaní

Mzdy lekárov sa podľa všetkého budú zvyšovať prostredníctvom zákona o minimálnych mzdových nárokoch sestier a pôrodných asistentiek. Zákon by mali v prvom čítaní prerokovať poslanci už na aktuálnej schôdzi parlamentu, vláda by sa však na svojom stredajšom rokovaní mala zaoberať jeho prerokovaním v skrátenom legislatívnom konaní.

Predseda Lekárskeho odborového združenia Marian Kollár v takomto postupe problém nevidí. "Nie je dôležitá forma, ktorou sa zmeny presadia, ale ich obsah," zhrnul postoj lekárov Kollár. "Ak sa nebude meniť filozofia nášho zákona, nie sme proti," dodala prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Mária Lévyová.

Uhliarik chce zrušiť núdzový stav

Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik v stredu navrhne vláde zrušenie núdzového stavu v nemocniciach. V prípade, ak to vláda akceptuje, a lekári dovtedy nepodpíšu nové pracovné zmluvy pripravené v zmysle memoranda, nebude podľa ministra možné, aby zostali pracovať na svojich pôvodných miestach.

"Dostanú sa úplne mimo systému, mimo nemocníc, budú musieť zostať doma bez práce a bez peňazí, čo nebolo a nie je mojím cieľom. Chcem, aby zarábali viac, tak ako sme sa dohodli v memorande, a aby pomáhali pacientom, ktorí ich potrebujú,“ vyhlásil Uhliarik. Podľa slov šéfa lekárskych odborov Mariána Kollára by sa všetci lekári mohli vrátiť do nemocníc už v stredu ráno. Stať by sa tak malo napriek tomu, že väčšina z nich stále nemá podpísané nové zmluvy.

Nemocnice chcú viac peňazí

Ďalší problém, ktorý môže vyvolať novú nespokojnosť, je však nedostatok financií. Malé nemocnice už teraz žiadajú v dôsledku rastu miezd sestier a lekárov, naliatie viac peňazí do zdravotníctva na budúci rok o minimálne 100 miliónov eur. Ich šéfovia sa preto obrátili na poslancov s požiadavkou na úpravu návrhu štátneho rozpočtu a zvýšenie platby za poistencov štátu.

"Nedostatočné navýšenie finančných zdrojov pre lôžkové zdravotnícke zariadenia združené v Asociácia nemocníc Slovenska spôsobí zhoršenie kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti, ďalšiu nespokojnosť zdravotníckych pracovníkov, vrátane sestier a lekárov a v konečnom dôsledku kolaps týchto nemocníc," uvádza sa v stanovisku nemocníc.

Lekári_výpovede_stiahnutie_Kollár_tričko_nápis

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy