Polojasno
21°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Lekári dostanú viac, no do práce stále nechodia...
Zdielať na

Lekári dostanú viac, no do práce stále nechodia...

Lekári dostanú vyššie platy, no pri lôžkach pacientov stále chýbajú. Vyplýva to zo zistení reportérov TV JOJ v jednotlivých regiónoch. V Prešove napríklad neprišlo do práce 95 zdravotníkov. V Bratislave ich zostalo doma až 330...

Premiérka Iveta Radičová zaželala 1 600 lekárom, ktorí náhle ochoreli, skoré uzdravenie. Predkladanie PN-iek podporovalo aj Lekárske odborové združenie. A to prostredníctvom sociálnej siete Facebook či svojej internetovej stránke. šéf odborov Marián Kollár aj preto čelí viacerým trestným oznámeniam.

Kollár: Je to okupácia!

Vyhlásenie núdzového stavu a pomoc od troch desiatok vojenských lekárov zo susednej Českej republiky prirovnal Kollár k okupácii. "Po roku 1968 tu máme zase stav, že na Slovensko prišli cudzie vojská, to nie je normálne," vyhlásil v TV Markíza.

Niečo iné si ale myslí odborníčka na ústavné právo Lucia Mokrá. "Vyhlásenie núdzového stavu, tak ako bolo realizované vládou SR 28. novembra 2011, je podľa môjho názoru v súlade so znením ústavného zákona," uviedla prodekanka Fakulty sociálnych a ekonomických vied UK Bratislava. Boli totiž splnené obe podmienky vyplývajúce z ústavného zákona.

Prvou je hrozba škôd, ktorá je v texte zákona vyjadrená slovami "došlo alebo bezprostredne hrozí" a druhá podmienka je vyjadrená nasledujúcimi slovami "že dôjde k ohrozeniu života a zdravia osôb", alebo k "ohrozeniu značných majetkových hodnôt". "Tieto podmienky musia byť splnené kumulatívne," dodala Mokrá.

Lekári nepracujú, sťažujú sa

Aj po podpísaní memoranda medzi vládou a lekárskymi odbormi do Národného ústavu tuberkulózy vo Vyšných Hágoch stále nenastúpili lekári, ktorí dali výpovede. "Dali sme im pracovné zmluvy. Stále nie sú s niečím spokojní. Neviem, prečo robia obštrukcie,“ uviedol riaditeľ Jozef Poráč. Vo Vyšných Hágoch ide o 13 lekárov, ktorí by sa mali vrátiť do práce.

Podobné je to aj v prešovskej nemocnici. Tam neprišlo do práce 95 lekárov. V Univerzitnej nemocnici v Bratislave chýbalo ráno 330 lekárov...

Vláda im splnila skoro všetko

Lekári si v podstate vybojovali všetky zo svojich štyroch požiadaviek, a to výraznejšie dodržiavanie Zákonníka práce, zreálnenie platieb zo strany zdravotných poisťovní, ale aj zrušenie transformácie a zvýšenie miezd. Práve splnenie poslednej z požiadaviek Kollár označil za najmenej úspešné.

Vláda im však ponúkla zvýšenie v troch fázach, posledná k začiatku roku 2013 by mala ich platy dostať na úroveň 1,25 až 2,3-násobku priemernej mzdy. Znamená to zvýšenie platov zväčša o niekoľko stoviek eur.

sita

Súvisiace články