Oblačno
25°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Čo o nás píšu za Atlantikom: Slováci sú rozporuplní
Zdielať na

Čo o nás píšu za Atlantikom: Slováci sú rozporuplní

Americký denník The New York Times si posvietil na Slovákov a náš "rozporuplný vzťah" k spoločnej európskej mene a jej záchrane. Vraj si uvedomujeme ekonomické výhody, aké Slovensku vstup do eurozóny priniesol. Na druhej strane sa ale zdráhame ako druhá najchudobnejšia krajina v eurozóne pomáhať bohatším štátom, ktoré si žili nad pomery. Tento postoj však ohrozuje prijatie plánu na záchranu eura...

Dilemu ilustruje reklama na pivo

Slovenskú dilemu podľa denníka ilustruje reklama na pivo Zlatý bažant - kedy pupkatý muž na pláži pokyvuje hlavou a rozprávač hovorí - chcieť si požičiavať od každého, to je grécke - v zábere s chudým mužom na poli krútiacim hlavou zase - nechcieť požičať každému, to je slovenské.

Slovensko - tá druhá polovica Československa

NYT ale pripomínajú, že Slovensko kedysi patrilo medzi nadšených nových členov EÚ a ako jedna z prvých východoeurópskych krajín prijala euro, čím predbehla Češko, Poľsko aj Maďarsko. "Slovensko je hrdé na svoj silný rast a dychtivé nechať za sebou reputáciu ´tej druhej polovice´ Československa. Stalo sa ale tiež jasným príkladom búrlivého vzťahu, ktorý mnoho obyvateľov kontinentu začalo cítiť voči zjednotenej Európe," píše.

Prijatie eura vyžadovalo na Slovensku podľa NYT veľké obete a tie sú v ostrom kontraste k správam o žití nad pomery a zlom hospodárení v Grécku. Obavy o budúcnosť Únie sú reálnejšie v malých, chudobnejších krajinách ako Slovensko. Má asi 5,5 milióna obyvateľov, no prispieť má zárukami vo výške 7,7 miliardy eur do stabilizačného fondu, pripomína denník.

Slováci sú si nie istí

"Neviem," odpovedala denníku 64-ročná Zuzana, ktorá s manželom dokopy poberá dôchodok 600 eur na otázku, či má Sovensko Európu podporiť. Aby totiž vyžila, musí na bratislavskej Miletičke predávať hrozno. Členstvo v EÚ si však pochvaľuje: "Žijeme slobodnejšie, pohybujeme sa slobodnejšie."

Rovnako si členstvo pochvaľuje aj starosta Trnavy Vladimír Butka, ktorý za pozitívny považuje záujem investorov. Naopak mladšia generácia je skeptickejšia podľa NYT. Študent Sebastian z Trnavy je vraj proti rozšíreniu záchranného fondu. "Prijatie eura som bral pozitívne, teraz som si nie tak istý." A na ilustráciu pridáva vtip: "Za 500 eur si môžete adoptovať Gréka. Bude dlho spať, piť kávu, potom si dá obed a siestu, aby ste vy mohli pracovať."

11. október, deň D

Informuje tiež o 11. októbri ako dni, kedy bude slovenský parlament hlasovať o posilnení fondu. Pripomína tiež vypočítavosť v parlamente - jednak Sulíkovo vyhlásenie - "ja nie som záchranca sveta... Bol som zvolený, aby som chránil záujmy slovenských voličov", a napokon aj Ficovo odmietanie zahlasovať za euroval aj šarvátky, ktoré vďaka tomu vznikli.

Na nesúhlase by tak mohla stroskotať dohoda vedúcich presdtaviteľov členských krajín eurozóny z júla tohto roka. Počíta okrem posilnenia EFSF (záchranný fond eurozóny) s rozšírením úverovej kapacity fondu na 440 miliárd eur, čo vyžaduje zvýšenie garancií.

A čo sa zatiaľ deje u nás? Momentálne je kľúčové rokovanie SaS s premiérkou Radičovou, v pondelok sa má zísť koaličná rada a rokovať o eurovale. Premiérka totiž zmietla Sulíkove požiadavky zo stola... Pozrite si VIDEO so Sulíkovou reakciou:

Noviny.sk

Súvisiace články

Najčítanejšie správy