Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Chorváti skrátili Radičovej hymnu. Je to vraj O.K.
Zdielať na

Chorváti skrátili Radičovej hymnu. Je to vraj O.K.

Oficiálna návšteva premiérky Ivety Radičovej sa začala protokolárnym faux pas. Pri jej privítaní premiérkou Jadrankou Kosorovou totiž zahrala dychová hudba len prvú slohu slovenskej štátnej hymny, aj keď oficiálne má dve slohy.

Avšak o žiadny protokolárny trapas nejde. Keďže chorvátska hymna je veľmi dlhá, skrátili obe. Faux pas by bolo vtedy, ak by jedna hymna bola skrátená a druhá nie. 

„Chorvátska hymna je pomerne dlhá. Oni v rámci protokolárnych vecí, kde je určitý obmedzený časový priestor, hrajú takzvanú skrátenú verziu. Použili skrátenú verziu chorvátskej hymny, aby chorvátski novinári nejakým spôsobom nekritizovali, že slovenská hymna sa hrala celá a chorvátska skrátená, ktorá sa používa v limitovaných časových priestoroch. Je to tu pomerne bežná vec,“ povedal slovenský veľvyslanec v Chorvátsku Roman Supek.

Radičová sa v pondelok v Záhrebe stretne aj s chorvátskym prezidentom Ivom Josipovićom a predsedom parlamentu Lukom Bebićom. Predmetom rokovaní budú bilaterálne slovensko-chorvátske vzťahy, vstup Chorvátska do EÚ, aktuálne európske témy a súčasný ekonomický vývoj v Európe a vo svete. Radičová sa tiež na slovenskom veľvyslanectve v Záhrebe stretne s krajanmi.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy