Jasno
Bratislava
Sergej
22.10.2024
SHMÚ vydalo v týchto okresoch výstrahy druhého stupňa pred búrkami
Zdielať na

SHMÚ vydalo v týchto okresoch výstrahy druhého stupňa pred búrkami

SLOVENSKO / Pre okresy Malacky, Pezinok, Piešťany, Senica, Skalica, Trnava, Myjava a Nové Mesto nad Váhom platí do 18.00 hodiny druhý stupeň výstrahy pred búrkami. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na svojom webe. Zároveň vydal aj hydrologické výstrahy pred prívalovými povodňami.

SHMÚ vydalo výstrahy pred búrkami 2. stupňa na západe a 1. stupňa na celom území na pondelok 3. júna:

Druhý stupeň výstrahy pred povodňou vydali meteorológovia pre okres Levice. "Vzhľadom na opakované prívalové zrážky pri búrkach v uplynulých dňoch a nasýtenosť povodia predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity na ľavostranných prítokoch Hrona - Podlužianka, Sikenica a Jabloňovka," priblížili. 

SHMÚ

V Pezinku vyhlásili výstrahu 3. stupňa:

SHMÚ

V pondelok večer, v noci a v utorok 4. júna budú intenzívne búrky aj výdatnejšie trvalé zrážky. Cez Slovensko sa presúva ďalej na východ až severovýchod aj tlaková níž vo vyšších hladinách, a bude tak určovať postup jednotlivých zrážkových pásiem a búrok. Na sociálnej sieti o tom informoval Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

"Vo vlhkom vzduchu sa v našej oblasti vlní frontálne rozhranie, na ktorom sa vyskytujú početné prehánky a búrky, aj trvalejší dážď," priblížilo SHMÚ. Na severe Slovenska bude v utorok dominovať východné, neskôr až severné prúdenie, čo prinesie výdatnejšie, aj trvalejšie zrážky práve na sever. Tam budú podľa meteorológov trochu zosilnené aj náveterným efektom. "Tento efekt zachytávajú viaceré predpovedné numerické modely, i keď presná lokalizácia najvýdatnejších zrážok je ešte trochu neistá. Intenzívne búrky sa však môžu vyskytnúť kdekoľvek," skonštatovali.

SHMÚ vydalo výstrahy pred búrkami aj na utorok 4. júna:

Na celom území Slovenska treba počas utorka počítať s búrkami. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahy prvého stupňa. Informuje o tom na webe.

Podľa meteorológov je však malá pravdepodobnosť výskytu búrok spojených s prudkým lejakom s intenzitou 20 až 30 milimetrov (mm) za 30 minút, s nárazmi vetra 65 až 85 kilometrov za hodinu (km/h) a s krúpami. "Lokálne sa vyskytne aj trvalejší výdatný dážď s úhrnom do 60 mm," podotýkajú meteorológovia. SHMÚ zároveň vydal hydrologické výstrahy prvého stupňa. Platia pre okresy Bratislava, Dunajská Streda, Košice-okolie - Hornád, Sabinov a Bardejov.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal pre niektoré okresy východného a stredného Slovenska výstrahy druhého stupňa pred dažďom a búrkami. Informuje o tom na svojom webe.

Výraznejšie búrky sa môžu vyskytnúť v okresoch Prešov, Vranov nad Topľou a Košice-okolie. Podľa meteorológov je tam zvýšená pravdepodobnosť výskytu silných búrok spojených s prudkým lejakom s intenzitou 30 až 50 milimetrov (mm) za 30 minút, s nárazmi vetra 70 až 110 kilometrov za hodinu (km/h) a s krúpami.

S výraznejším dažďom treba počítať v okresoch Kežmarok, Poprad, Stará Ľubovňa, Námestovo a Tvrdošín. Meteorológovia tam očakávajú výskyt intenzívneho dažďa s úhrnom zrážok 20 až 30 mm. S búrkami však treba počítať na celom východnom Slovensku, pre mnohé okresy platia výstrahy prvého stupňa. Výstraha prvého stupňa pred dažďom platí pre okres Dolný Kubín.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal hydrologické výstrahy druhého stupňa pre okresy Bratislava, Námestovo a Košice okolie - Hornád. Informuje o tom na svojom webe. "Vzhľadom na vývoj hydrologickej situácie v nemeckom a rakúskom povodí Dunaja očakávame na slovenskom úseku Dunaja a v dolnej časti Moravy výrazný vzostup vodných hladín s prekročením druhého stupňa povodňovej aktivity v stanici Bratislava - Dunaj a Devínska Nová Ves - Morava," konštatuje SHMÚ.

SHMÚ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy