Jasno
26°
Bratislava
Božena
27.7.2024
FOTO: Na viacerých miestach Slovenska vyhlásili povodňovú aktivitu. Taraba zvolal krízový štáb
Zdielať na

FOTO: Na viacerých miestach Slovenska vyhlásili povodňovú aktivitu. Taraba zvolal krízový štáb

BRATISLAVA / V Bratislave bol v utorok 4. júna ráno v súvislosti so stúpaním Dunaja prekročený prvý stupeň povodňovej aktivity. V stanici Devín namerali 618 centimetrov (cm), v Bratislave 668 cm. Vodný stav v stanici Devínska Nová Ves bol 483 cm. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe.

"Aktuálne je v platnosti vydaná hydrologická výstraha prvého stupňa pre okres Bratislava a Dunajská Streda pre tok Dunaj a dolný úsek rieky Moravy vplyvom spätného vzdutia spôsobeného vysokou hladinou Dunaja," podotýka SHMÚ.

Počas utorka 4. júna očakávajú meteorológovia výrazný vzostup v hornej časti slovenského úseku Dunaja, vzostup vodných hladín očakávajú aj v jeho dolnej časti i dolnej časti Moravy. Kulmináciu v stanici Devín, v Bratislave a Devínskej Novej Vsi predpokladajú vo štvrtok (6. 6.) ráno s prekročením stupňa povodňovej aktivity. V strednom a dolnom úseku Dunaja budú kulminácie pravdepodobne vo štvrtok vo večerných a nočných hodinách.

Za posledných 24 hodín sa vyskytli zrážky v nemeckom povodí Dunaja, prevažne v povodí rieky Inn (prítok Dunaja), s úhrnmi do 30 milimetrov (mm), ojedinele do 100 mm. V rakúskom povodí Dunaja sa vyskytli zrážky s úhrnmi od 20 do 40 mm, v dolnom Rakúsku do 70 mm. Spôsobilo to ďalší vzostup vodných hladín na Dunaji a jeho prítokoch.

V hornej časti slovenského úseku Dunaja a na dolnom úseku Moravy evidujú za posledných 24 hodín mierny vzostup, na dolnom úseku Dunaja je rovnako vzostup vodných hladín.

Rozhovor s hydrológom Michalom Hazlingerom si môžete pozrieť tu:

Dunaj v Devíne dosiahne druhý stupeň povodňovej aktivity

Rieka Dunaj pravdepodobne dosiahne druhý stupeň povodňovej aktivity v bratislavskom Devíne. Informoval o tom Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) po prijatí aktuálnych informácií z vodohospodárskych dispečingov a vodomerných staníc z nemeckého a rakúskeho úseku Dunaja k utorkovému ránu a aktualizácie údajov zo Slovenského hydrometeorologického ústavu.

"V súčasnosti preventívne zahradzujeme najnižší bod línie, a to pod devínskym bralom na parkovisku v Devíne s tým, že na tomto úseku zatiaľ nevyhlasujeme druhý stupeň povodňovej aktivity," uviedol hovorca SVP Marián Bocák. Podnik tiež komunikuje s mestskou časťou Devín o hliadkovaní aj v nočných hodinách, aby nedochádzalo k prípadnej nežiadúcej demontáži mobilného hradenia. Upozornil aj pracovníkov krízového riadenia, ktorí zabezpečia uzatvorenie cyklotrasy.

V záplavovom území pod Devínskou cestou v Bratislave sa očakáva vybreženie koryta Karloveského ramena. Bratislavská mestská časť Devín je pri dosiahnutí prvého stupňa povodňovej aktivity pripravená vyhlásiť mimoriadnu situáciu s cieľom ľahšej koordinácie všetkých kľúčových zložiek. Na sociálnej sieti o tom informoval primátor hlavného mesta Matúš Vallo.

Uzavreli aj Tyršovo nábrežie

"Stav hladiny budú hliadky pravidelne kontrolovať, v prípade hroziaceho nebezpečenstva bude postup aktivít koordinovaný so záchrannými zložkami," uviedla na svojom webe mestská časť Devín. Tvrdí, že po kulminácii hladiny a následnom návrate rieky do jej koryta sú hasiči pripravení pomôcť s odčerpávaním vody zo stavieb. "Dezinfekčné prostriedky či iné nevyhnutné pomôcky budú poskytnuté na základe individuálnych žiadostí," doplnila.

Preventívne opatrenia sa týkajú aj Tyršovho nábrežia, kde je od pondelka (3. 6.) uzatvorené dolné parkovisko. "Prognóza v súčasnosti predpovedá vybreženie Dunaja v spodnej časti nábrežia, preto zatvárame aj druhé parkovisko pri Mýtnom domčeku a v spolupráci s prevádzkovateľmi pripravujeme túto lokalitu v záplavovom území na vyliatie vody, v súlade s povodňovým plánom pre druhý stupeň," priblížil Vallo. Doplnil, že v okolí parkoviska pod hradom Devín osádza Slovenský vodohospodársky podnik dočasné protipovodňové zábrany.

"Mimo osídlených území už buď sú, alebo v blízkej dobe budú zaplavené rozsiahle prírodné územia, kde sa s vybrežením riek počas povodní ráta. V týchto lokalitách sa nachádzajú liahniská komárov," skonštatoval Vallo. Liahniská preto priebežne monitorujú a po vyliahnutí lariev komárov v nich bude mesto ihneď zasahovať s larvicídom BTI.

Vo Vranove nad Topľou vyhlásili po búrke tretí povodňový stupeň

Mesto Vranov nad Topľou vyhlásilo tretí stupeň povodňovej aktivity. Po poludňajšej búrke evidujú škody aj v obci Kamenná Poruba, kde rovnako vyhlásili zvýšenú povodňovú aktivitu. TASR to potvrdil starosta obce aj prednosta Mestského úradu vo Vranove nad Topľou.

"Zatopené sú niektoré ulice v mestskej časti Čemerné, priemyselné objekty, dvory a pivnice," uviedol s tým, že situáciu monitoruje aj mestská polícia. Problémy spôsobila naplavená voda z polí a blato. Doplnil, že aktuálne sa v meste pracuje na sprejazdnení jednotlivých úsekov ciest. Škody zatiaľ spočítané nie sú.

Aj v obci Kamenná Poruba v okrese Vranov nad Topľou je po poobednom silnom prívalovom daždi vyhlásený tretí stupeň povodňovej aktivity. Ako pre TASR potvrdil starosta obce Miroslav Janoško, v obci voda z potoka zaplavila úseky ciest. "Na chodníku pred základnou školou nám podvihlo zámkovú dlažbu. Uvidíme, aké budú škody, ideme na obhliadky, keďže hladina vody začína klesať," uviedol starosta s tým, že evidujú škody aj na súkromnom majetku, zatopené sú pozemky či pivnice.

Pre stúpajúcu hladinu Dunaja zvolal T. Taraba v Gabčíkove krízový štáb

Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) zvolal pre stúpajúcu hladinu Dunaja krízový štáb a zároveň kontrolný deň na Vodnom diele Gabčíkovo. Cieľom krízového štábu bude zabezpečiť kroky na zaistenie bezpečnosti obyvateľov pred zvýšeným rizikom povodní na Dunaji. TASR o tom informoval odbor komunikácie envirorezortu.

"Chcem ubezpečiť všetkých obyvateľov žijúcich v blízkosti Dunaja, že vyvinieme maximálne úsilie a zabezpečíme všetky potrebné kroky na to, aby sme minimalizovali akékoľvek možné dosahy stúpajúcej hladiny rieky na ich majetok či zdravie," povedal Taraba. Doplnil, že aktuálne sa podarilo zapojiť do prevádzky všetkých osem turbín na výrobu elektrickej energie v Gabčíkove. Tým zvýšili prietok Dunaja, vďaka čomu rýchlejšie odteká voda z územia. Ďalšie tri turbíny na výrobu elektriny sú v prevádzke v Čunove.

Týmto krokom sa podľa ministra podarilo využiť ekonomickú príležitosť. "Nad strednou Európou je aktuálne zamračené a nízka veternosť, vďaka čomu vyletela nahor cena elektrickej energie. Vďaka prevádzke Gabčíkova tak očakávame iba za najbližšie dva dni príjem pre štátny rozpočet na úrovni troch miliónov eur," podotkol Taraba.

rozhovor s Andrejom Kasanom, splnomocnencom Úradu vlády SR pre výstavbu a prevádzku vodného diela Gabčíkovo:

Hladinu Dunaja sledujú aj v Nemecku

Generálny riaditeľ Vodohospodárskej výstavby Peter Molda tvrdí, že aktuálne nastavený prietok Dunaja je na úrovni 4 200 kubických metrov vody za sekundu. "Od včerajšieho večera je do procesu výroby elektriny zapojených všetkých osem turbín s výkonom 570 megawattov, napriek tomu, že jedna z týchto turbín bola dlhodobo mimo prevádzky," povedal Molda.

Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) pozorne sleduje hladinu Dunaja na viacerých vodočtoch v rámci zahraničia, ako sú vodočet v nemeckom Passau alebo rakúskom Kienstocku. "Na týchto vodočtoch už v utorok očakávame kulmináciu hladiny Dunaja, teda dosiahnutie bodu, v ktorom bude hladina rieky najvyššia. Následne sa očakáva jej pokles," priblížil generálny riaditeľ SVP Jozef Moravčík. Dodal, že na Slovensku je určujúcim vodočet v bratislavskom Devíne. Ten zatiaľ podľa Moravčíka nedosahuje úroveň ani prvého stupňa povodňovej aktivity, ktorá sa začína na hranici 650 centimetrov. "Obyvateľov Podunajska tak môžeme ubezpečiť, že nedôjde k ich ohrozeniu v dôsledku povodňovej aktivity," poznamenal.

Následky výdatných zrážok likvidovalo 80 hasičov

Príslušníci Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) a dobrovoľní hasiči v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) absolvovali v súvislosti s pondelkovými (3. 6.) výdatnými zrážkami 25 výjazdov. Informoval o tom hovorca Krajského riaditeľstva HaZZ v Trenčíne Marián Petrík.

"Išlo predovšetkým o odčerpávanie vody z rodinných domov a pivníc, odstraňovanie spadnutých stromov z cestných komunikácií, respektíve požiar strechy po údere bleskom. Pri týchto udalostiach zasahovalo osem príslušníkov Hasičského a záchranného zboru a 72 členov dobrovoľných hasičských zborov miest a obcí, pri ktorých bolo nasadených 21 kusov hasičskej techniky," uviedol Petrík.

Profesionálni hasiči z Považskej Bystrice a Púchova zasahovali päťkrát, následky škôd spôsobených vybreženými potokmi likvidovali dobrovoľní hasiči z Púchova, Lednických Rovní, Beluše, Streženíc, Dolných Kočkoviec, Dohnian, Nosíc, Visolají, Udiče, Plevníka-Drienového a Nitrianskeho Pravna.

Hasiči v Trnavskom kraji absolvovali 57 výjazdov

Príslušníci Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) a členovia dobrovoľných hasičských zborov miest a obcí v Trnavskom kraji vykonali počas posledných 24 hodín celkovo 57 výjazdov v súvislosti s nepriaznivou poveternostnou situáciou. Podľa informácie hovorkyne Krajského riaditeľstva HaZZ v Trnave Leny Košťálovej zasahovalo 14 príslušníkov HaZZ a 42 členov dobrovoľných hasičských zborov. Nasadených bolo 16 kusov hasičskej techniky.

Príslušníci Okresného riaditeľstva HaZZ v Piešťanoch vykonali 18 zásahov, príslušníci Okresného riaditeľstva HaZZ v Trnave zasahovali šesťkrát, jeden výjazd mali aj príslušníci Okresného riaditeľstva HaZZ v Dunajskej Strede.

Po jednom výjazde vykonali dobrovoľné hasičské zbory obcí Koválov a Topoľníky. Členovia dobrovoľného hasičského zboru obce Veľké Orvište zasahovali dvakrát a obce Banka trikrát. Dobrovoľní hasiči z obce Krakovany zasahovali päťkrát, z obce Moravany nad Váhom a Madunice šesťkrát. Členovia dobrovoľného hasičského zboru obce Vrbové absolvovali osem výjazdov. Zasahujúci hasiči odčerpávali vodu z priestorov rodinných a obytných domov či cestných komunikácií.

Po prívalovom daždi zaplavilo časť zimného štadióna i mestský archív

Po pondelkovom (3. 6.) prívalovom daždi, ktorý v poobedňajších hodinách postihol mesto Piešťany, zaplavilo okrem viacerých pivníc i časť zimného štadióna a archív nachádzajúci sa v suteréne mestského úradu. V utorok zasadol krízový štáb mesta. Samospráva o tom informovala na sociálnej sieti. "Po výjazde do terénu dnes zasadol krízový štáb mesta. Podľa Slovenského vodohospodárskeho podniku je hladina Váhu v bežnom stave, nateraz nie sú hlásené žiadne zvýšené prietoky," priblížilo mesto s tým, že situáciu naďalej monitoruje.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy