Jasno
20°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Zavraždili primátorku, ktorá sľúbila zastaviť násilie. Vlani bola terčom únosu
Zdielať na

Zavraždili primátorku, ktorá sľúbila zastaviť násilie. Vlani bola terčom únosu

MEXIKO / V meste Cotija smrteľne postrelili starostku Yolandu Sánchezovú Figueroaovú. Vraždu potvrdila aj vláda mexického štátu Michoacán.

Sotva 24 hodín po tom, čo bola Claudia Sheinbaumová zvolená za vôbec prvú ženu - prezidentku v dejinách Mexika, bola v meste Cotija smrteľne postrelená jeho primátorka Yolanda Sánchezová Figueroaová. Informovala o tom v utorok (4. 6.) agentúra AFP.

Vraždu primátorky potvrdila prostredníctvom sociálnych sietí aj vláda mexického štátu Michoacán, ktorá ju ostro odsúdila. Bezpečnostné zložky spustili pátranie po páchateľoch útoku.

Prepadla ju neznáma skupina

Došlo k nemu v pondelok, keď Sánchezová v sprievode svojho ochrankára vstupovala do telocvične neďaleko hlavného námestia Cotije. Skupina neznámych mužov vtedy spustila paľbu, čo vyvolalo prestrelku, pri ktorej bola primátorka vážne zranená. Po prevoze do nemocnice lekári konštatovali jej smrť, napísal na svojom webe denník El Universal.

Nie je známe, či za útokom stojí organizovaná zločinecká skupina. Sánchezovú vlani 23. septembra v Guadalajare uniesli údajní členovia drogového kartelu Cártel de Jalisco Nueva Generación (CJNG). V čase únosu ešte Sánchezová nemala ochranku. Na slobodu bola prepustená po troch dňoch.

Prvá žena na poste primátorky

Yolanda Sánchezová bola prvou ženou na poste primátorky mesta Cotija. Vo voľbách v júni 2021 porazila protikandidáta z vládneho ľavicového Hnutia národnej obrody (MORENA).

V Mexiku sa v nedeľu (2. 6.) konali prezidentské voľby, voľby guvernérov viacerých štátov a volili sa aj starostovia, primátori a poslanci mestských zastupiteľstiev. Kampaň pred týmito voľbami bola extrémne násilná - od jesene minulého roku bolo zavraždených viac ako 30 kandidátov. Sheinbaumová vo svojom povolebnom prejave prisľúbila zastaviť vlnu násilia v krajine.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy