Skoro jasno
22°
Bratislava
Božena
27.7.2024
V Nemecku naďalej zápasia s povodňami. Hladina Dunaja sa zvyšuje aj na Slovenku
Zdielať na

V Nemecku naďalej zápasia s povodňami. Hladina Dunaja sa zvyšuje aj na Slovenku

BERLÍN / Vo viacerých oblastiach na juhu Nemecka v uplynulých dňoch zaznamenali úhrn zrážok, ktorý sa zvyčajne vyskytuje len raz za 50 až 100 rokov. Vyplýva to z predbežných údajov nemeckej meteorologickej služby (DWD), informuje TASR podľa agentúry DPA. Viac sa dozviete vo videu.

Silné nepretržité dažde a záplavy spôsobili v najjužnejších spolkových krajinách Bavorsko a Bádensko-Württembersko rozsiahle narušenie na niekoľko dní. Od piatkového večera tam neustále zasahujú desaťtisíce hasičov a záchranárov. V dôsledku povodní zahynuli už najmenej štyria ľudia a aspoň jeden hasič je nezvestný. Pre rozvodnené rieky spôsobené prudkými lejakmi z domovov dosiaľ evakuovali tisíce ľudí.

Meteorológ z DWD Thomas Deutschländer uviedol, že súčasnú úroveň zrážok možno označiť za udalosť, ktorá sa vyskytuje raz za storočie. Podľa neho to je nezvyčajné, ale nie úplne výnimočné. "Všetko je to trochu predbežné, musíme ešte skontrolovať údaje," zdôraznil s tým, že stanice niekedy pri meraní zlyhali alebo namerané dáta boli príliš nízke.

Celkovo 20 z 30 meteorologických staníc na juhu Nemecka ukazovalo mimoriadne vysokú hladinu vody, píše DPA. Deutschländer vysvetlil, že niektoré extrémne hodnoty súvisia so zrážkami počas jedného dňa, iné zase so zrážkami počas troch po sebe nasledujúcich dní.

Povodne v Nemecku majú päť obetí

V bavorskom Passau výrazne stúpla hladina Dunaja, ktorá v utorok 4. júna napoludnie dosiahla takmer desať metrov. Spolkový minister hospodárstva Robert Habeck prisľúbil obyvateľom postihnutých regiónov na juhu Nemecka pomoc s obnovou. Bavorsko oznámilo, že zatiaľ uvoľní na pomoc ľuďom a firmám 100 miliónov eur. Úrady v Passau označujú situáciu ako dramatickú, pretože hladina Dunaja, ktorá na poludnie predstavovala 9,95 metra, by sa ešte mala zdvihnúť. Pôvodne počítali, že dosiahne vrchol na úrovni 9,5 metra. Niektoré školy v meste dnes kvôli povodniam zrušili vyučovanie. 

Voda si zatiaľ vyžiadala päť mŕtvych - troch v Bavorsku a dvoch v Bádensku-Württembersku. Poslednou obeťou, ktorú oznámilo Bavorsko, je žena, ktorá v Markt Rettenbachu zišla autom z cesty do vody. V Bavorsku záchranári zatiaľ neúspešne s pomocou vrtuľníka aj dronov pátrajú po nezvestnom 22-ročnom hasičovi, ktorého čln sa v noci na nedeľu prevrhol. Nezvestní sú aj ďalší štyria ľudia.

Šťastne naopak skončilo viac ako dvojdňové pátranie po 32-ročnej žene, ktorú v Bavorsku v korune padnutého stromu objavil policajný dron. Na mieste strávila vyše 52 hodín a ešte v čase, keď ju záchranári vrtuľníkom vyslobodili, dosahovala voda pod stromom zhruba do úrovne pŕs. Žena bola oslabená a dehydrovaná, inak ale v poriadku.

Rozhovor s hydrológom Michalom Hazlingerom si môžete pozrieť tu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy